8 august 2008

Marele Beatman

Un fenomen ciudat, cel putin pentru mine, se petrece pe imdb.com. Al mai mare site pentru cinefili. Pe site exista un top al celor mai bune 250 de filme in viziunea publicului, adica a noastra. Iti faci cont la ei si dai nota filmelor dorite. Cu ajutorul unui algoritm se calculeaza un top al celor mai apreciate. De-a lungul timpului s-au conturat in mare primele locuri prin clasament. Primul era legendarul Godfather. In top 20 mai aparea un Schindler's List, un Citizen Kane, cate ceva Lord of the Rings si Star Wars si inca vreo cateva filme binecunoscute cinefililor cu ceva vizionari la activ. Rar, foarte rar se intampla ca un film nou aparut sa perturbe cele 25-30 de pelicule care isi faceau veacul, prin rotatie, in top 20. Pana acum.

S-a petrecut neprevazutul. A aparut filmul care s-a cocotat pana pe locul 1 in top, spulberandu-l pe nea Coppola cu Brando al lui. Nici nu s-a derulat rola bine ca filmul e deja sus si pare ca va ramane acolo. Este, bineinteles, vorba de noul Batman, The Dark Knight mai bine spus. Eu nu sunt nici pe departe un pasionat de supermani, batmani, spidermani si alti mani. Chiar nu-mi plac. Nu mi-am gasit timp nici acu sa vad Superman Returns (doresc sa-l vad doar pentru Kevin Spacey, unul din actorii mei preferati).

Acum ori viziunea publicului e descelerata rau ori a mea are mari probleme. N-am vazut filmul. Nici nu intentionez. Dar cum poate un film care nici macar nu si-a terminat perioada de rulare prin cinema sa se propteasca fix pe locul 1? Ce aduce asa nou, revolutionar de toata lumea care voteaza il vede number one? Sa fie totul doar un omagiu pentru regretatul Heath Ledger? N-ar fi bine. Apreziez talentul dar nu e nevoie de o moarte de om pentru a propulsa un film. James Dean, un alt mare talent decedat inaintea lansarii a 2 filme ale sale, nici nu apare in acest top.

Poate totul porneste si din schimbarea treptata a cinefililor si a artei cinematografice. E greu de comparat ce e acum cu ce a fost inainte. Si publicul de acum apreciaza mai mult ce exista acum decat ce i se ofera din trecut. Se si produce mult mai mult acum. In general mult si prost. In fata acestui bombardament la care este supus, privitorul cu greu isi mai gaseste timp si pentru ceva mai clasic. Oricum ar fi, topul incepe sa-si piarda incet-incet din increderea, nu foarte mare, pe care o avea in ochii mei.

P.S. Ati auzit de Wall.E (2008). Nici eu. E pe locul 26 in acest moment al redactarii articolului.

Un comentariu:

  1. Iti recomand sa il vezi. Joaca super bine Heath. Mi se pare cel mai bun personaj negativ din istoria filmelor.

    RăspundețiȘtergere