16 august 2008

Robot LEGO rezolva cubul Rubik

robotul lego tilted twister
Un suedez a proiectat si construit un robot folosind piese Lego, care poate sa rezolve faimosul cub Rubik. Numele robotelului este Tilted Twister si poate rezolva cubul in doar 60 de mutari.

Cu ajutorul unui senzor de lumina se citesc culorile de pe o fata a cubului. Aici a aparut si prima problema deoarece senzorul are detectie monocroma, adica alb si negru, iar unele culori ale cubului sunt imposibil de distins in aceste conditii (alb de galben, portocaliu de rosu). Pentru a rezolva aceasta problema, au fost inlocuite unele culori ale cubului.

Robotul este complet independent de calculator. De aici au aparut restrictiile asupra algoritmilor ce au putut fi folositi. Suedezul a incercat sa gaseasca o metoda care sa nu foloseasca prea multi algoritmi dar care sa si genereze o solutie dupa un numar relativ mic de mutari.Pentru mai multe amanunte puteti vizita siteul suedezului.

Sursa: Telegraph

Un comentariu:

  1. Acum ii ramane suedezului sa inventeze un robot care sa invete oamenii sa rezolve cubul intr-un timp la fel de scurt :)

    RăspundețiȘtergere