12 septembrie 2008

Nesimtirea din sistem

Daca ai de-a face cu secretariatul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Politehnicii esti un om mort. Ti-ai pierdut practic o zi intreaga. Si asta chiar daca iti trebuie o simpla adeverinta. Dar s-o luam pe rand.

In primul rand ar fi programul secretariatului care este unul special: 14:00 - 15:30. Deci o ora jumate. Atat le este rezervat tutror studentilor din toti cei 5 ani + masteranzi. Deci in mare vreo 2-3 mii de oameni. Si dupa ce ca e doar atat e pus si in mijlocul zilei. Practic in pauza de cafea a secretarelor si imposibil de ajuns pentru un om care mai si lucreaza in timpul zilei. Tu ca student se considera ca poti sa vii oricand si nu ai niciun fel de alta obligatie. Ce se intampla in restul orelor e un mister pentru ca esti expulzat imediat afara si eventual ti se reaminteste pe diverse tonuri inalte ca exista un program. Nu d-aia ii zice secretariat? Ca sa intrermedieze o legatura inre student si facultate? Teoretic da. Practic e o mizerie care functioneaza nici macar cu sfert de norma. N-ati vrea si voi sa munciti doar 1 ora jumate pe zi si sa fiti platit cu norma intreaga?

In al doilea rand ar fi atitudinea secretarelor. Te trateaza de parca esti ultimul gunoi. Cu un sictir si o totala lipsa de respect. E parca un favor pe care ti-l fac ele daca vorbesc macar cu tine. Nu mai spun daca si vrei ceva de la facultate (cum ar fi o simpla adeverinta). Si in general nu ti se da pe loc. Vii intr-o zi cu cerere, ca doar birocratia e in floare, si vii alta data sa o ridici. Rezulta 2 zile pierdute.

In al treilea rand e o consecinta a programului retard: aglomeratia. Normala, de altfel. Si cum suntem in Romania coada nu este una civilizata. E buluc. Pentru ca in Romania o coada nu se formeaza niciodata central ci palnie. Pai mai bolovanule, daca noi toti prostii stam insirati carnat la usa de ce vii tu prin stanga sau dreapta sa te proptesti langa un coleg binevoitor?

In al patrulea rand e probabil o situatie deosebita intalnita de mine ieri dar care e de fapt una din expresiile cele mai elocvente ale romanismului nostru: s-a mutat secretariatul de unde era intr-o camera la un etaj mai jos pentru ca era astepta in vizita doamna rector Ecaterina Andronescu. Asa e cand vine sefu. Doar nu trebuie sa vada aglomeratie mare si oameni injurand. Poate bate la ochi. Trebuie sa dea bine. Si astfel au trimis o singura secretara sa rezolve toate problemele tuturor oamenilor din toti anii.

Oare doamna rector nu o sti de aceata problema a studentilor? Sau o considera insignifianta? Liga aia a studentilor o fi auzit despre problema? Sau sunt chestii ignorabile pentru a intreprinde vreun demers inspre rezolvarea ei?

Sper sa ii mai treaca pe la urechi doameni rector si chestii d-astea minore ale studentilor si o invit sa stea si dansa la coada cu noi intr-o zi. Poate isi da seama ca un secretariat trebuie sa serveasca studentul si nu invers ca d-aia sunt puse si platite secretarele acolo. Si pe deasupra sunt platite din banii mei cotizati la stat. Deci eu sunt umilit pe banii mei.

P.S. Eu am terminat ieri cu secretariatul in o ora jumate. De la 2 la 3 jumate am asteptat pentru a depune un dosar. Pentru ca nu conteaza daca e perioada de inceput de scoala in care sunt inscrieri pentru mastere, doctorate, cazari. Tot la fel merg lucrurile la secretariat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu