10 noiembrie 2008

Castigul din pix

Citeam acu vreo 2-3 zile in Jurnalul National o stire despre unul din tunurile trase de "oamenii de afaceri". Printre acestia erau Dragos Savulescu si Cristi Borcea. Cel mai bine cunoscuti drept actionari Dinamo. Mai ales domnul Borcea. Domnul Savulescu a avut grija sa ramana in umbra. Ei au reusit un tun de 36.16 milioane euro din "afaceri" cu terenuri. Asta doar partea "oamenilor de afaceri". Mai e si o parte de vreo 77 milioane pentru tot felul de alti intermediari, organe ale statului, etc. Deci 36 milioane, ca sa excludem maruntisul, dintr-un foc. Si ne mai intrebam cum de se imbogatesc unii. Ce idei geniale au avut? Cu ce au iesit ei in fata altora? Ce plan de afaceri au avut?

Repet, 36 milioane euro. Pare aiuritoare suma pentru un salariat de rand, cu un salariu chiar si de 1500-2000 euro pe luna. Sa nu mai vorbesc de cei bugetari cu o leafa infima. Si oamenii nu au avut o super afacere sa zici ca au vandut un avion sau un produs dezvoltat si muncit la cine stie ce mega companie. Doar un tun. Nimic fizic. Nimic sa implice ceva practic, ceva care sa dezvolte in timp. Totul s-a dezvoltat peste noapte. Din pix. Pentru ca in Romania banii se fac cel mai usor din pix. Din semnaturi. Cine are puterea de semnatura e mare om.

Dar noi ramanem in continuare la mentalitatea veche cu scoala, cu sa invatam ca sa ajungem cineva, cu sa facem o facultate, cu sa nu furam, cu d-astea. Dar ia sa vedem pentru cine ajungem noi sa lucram. Pai pentru astia cu 2 clase ca trenu' si cu puterea-n pix.

P.S. Nu ar fi frumos un studiu despre nivelul de invatamant raportat la nivelul masinii conduse? Cam cum credeti ca ar arata un grafic al acestui studiu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu