18 decembrie 2008

Ororile din Sobibor

escape from sobibor posterAcu 2 seri am avut marea placere de a revedea la NationalTV un film exceptional, nu atat prin realizarea sa, ci prin mesajul transmis: Escape from Sobibor. Este povestea reala a lagarului de concentrare de la Sobibor, unul din cele 3 lagare construite de germani pentru a duce la indeplinire secreta operatiune Reinhard. Aceasta presupunea exterminarea evreilor polonezi. In cursul acestei operatiuni, in lagarele de la Belzec, Sobibor si Treblinka au fost exterminati aproximativ 2 milioane de oameni din care majoritatea evrei.

Filmul are la baza cartea cu acelasi nume a lui Richard Rashke si relateaza povestea catorva din protagonistii celei mai mari evadari reusite din lagarele de concentrare naziste. Tentative au fost destule, unele chiar reusite dar cea de la Sobibor iese in evidenta tocmai prin faptul ca a implicat intreg personalul. Din cei 600 de prizonieri care au participat, aproximativ jumatate au reusit sa scape.

A fost unul din primele filme vazute de mine si am ramas impresionat. Astfel, interesul meu pentru istorie si mai ales pentru nazism si razboi, a crescut. Chiar ieri am zis sa caut cat mai multe informatii despre Sobibor. Am si gasit. Va recomand site-ul lui Thomas "Toivi" Blatt, unul din supravietuitorii lagarului. Gasiti de toate acolo, de la constructia si conducerea lagarului pana la reintalniri de dupa razboi una chiar foarte interesanta intre autor si Karl Frenzl, unul din conducatorii nazisti de la Sobibor. Eu l-am citit din scoarta-n scoarta. Multe informatii valoroase, care ne dau o idee despre atrocitatile comise de nazisti.

Va recomand si cartile scrise de Thomas Blatt, Sobibor: The Forgotten Revolt si From the Ashes of Sobibor: A Story of Survival. Despre film, primeste din partea mea un 9/10 pentru poveste si mesaj. O adevarata lectie de istorie.

5 comentarii:

  1. Trebuie să recunosc că pe finalul filmului, când sutele de evrei alergau pe câmp, scăpaţi din lagărul de concentrare, am avut un sentiment de dreptate puternic, de uşurare şi eliberare.
    Filmul mi-a dat nişte senzaţii puternice şi total diferite pe tot parcursul rulării, şi eu i-aş da chiar un 10/10, pot spune că m-a fascinat, deşi l-am vizionat la o vârstă destul de fragedă, încă mi-a rămas puternic întipărit mesajul în minte şi sper să-l revăd cât mai curând.

    RăspundețiȘtergere
  2. exceptional ! cat mai multe informatii te rog

    RăspundețiȘtergere
  3. Un film exceptional,ar trebui vazut de toata lumea. de ce nu s-a pomenit niciodata la orele de istorie despre aceasta evadare ?
    Pana la vizionarea filmului nu am stiut de existenta acestui lagar si de evadare.
    Ar trebui dat in reluare de cateva ori.

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru ca la orele de istorie se fac in general toate prostiile nesemificative si se merge pe principiul memoratorului: sa stie elevu toate datele ca pe tabla inmultirii. in rest nu conteaza nimic

    RăspundețiȘtergere
  5. film de nota 10 am ramas marcat,nu am crezut niciodata ca ar putea fi un om asa de crud ca nazisti.parca am prins ciuda pe GERMANIA

    RăspundețiȘtergere