21 ianuarie 2009

Comedia fratilor Coen

burn after reading 2008Duminica seara am vizionat un film pe care asteptam de ceva vreme sa-l vad. Din diverse motive nu am apucat sa-l prind la cinema asa ca m-am vazut nevoit sa-l vad acasa. Vorbesc despre Burn after Reading (2008). Dupa mult apreciatul si premiatul No Country for Old Men (2007) de anul trecut am asteptat sa vad ce poate sa iasa din mainile fratilor Coen care se pricep atat de bine la productii pline de suspans, mister si atmosfera apasatoare.

La vederea distributiei orice cinefil se asteapta la foarte mult: George Clooney (unul din burlacii cei mai ravniti se la Hollywood si unul din cei mai bine cotati actori ai momentului), Brad Pitt (cel mai mediatizat star de la Hollywood multumita si sotiei), John Malkovich (era de ceva vreme in umbra dar numele lui e binecunoscut oricarui cinefil), Frances McDormand (laureata cu Oscar pentru un rol chiar intr-un film al fratilor Coen), Tilda Swinton (castigatoare a unui Oscar chiar anul trecut pentru rol secundar intr-un film tot cu George Clooney in distributie). 5 nume de calibru. Si care tes o intriga ce se intrepatrunde foarte ingenios si leaga mai multe planuri, mai multe personaje total diferite. Chiar daca in unele momente actiunea pare intortocheata, firul epic se desfasoara suficient de lent si detaliat pentru ca privitorul sa faca toate conexiunile necesare si sa nu fie pierdut in actiune.

Toti actorii reusesc sa intre foarte bine in pielea personajelor pe care le interpreaza: Tilda Swinton - rece, cu accent englezesc si inexpresiva ca in rolul ce i-a adus Oscarul; Clooney - vorbaret, atractiv, cu lipici la femei; John Malkovich - direct, cu multe "spume" la gura si "f word", independent si egocentric; Frances McDormand - isi urmareste interesul cu orice pret, impulsiva, manipulativa, singura si in cautare de tipi aratosi. L-am lasat la urma pe Brad Pitt tocmai pentru ca el a reusit sa ma impresioneze mai mult. El joca rolul unui tanar prost, credul si teribilist. Si ii reuseste atat de bine. Parca ar fi natural. Astept sa vad si The Curious Case of Benjamin Button (2008) pentru a ma edifica mai bine in privinta lui.

Sa nu fiu inteles gresit. Il apreciez pe actorul Brad Pitt al anilor trecuti. In Fight Club (1999), Se7en (1995), Legends of the Fall (1994), Sleepers (1996) si in mai recentul Babel (2006) face niste roluri foarte bune. Dar m-a amuzat foarte tare rolul sau din acest film. Si, ca sa fiu rautacios, l-a prin foarte bbine si vreau sa vad daca l-a schimbat cu ceva Angelina. Si asta o fac prin comparatie. Sa vad si in rolul lui Benjamin Button cum se prezinta.

In concluzie, un film bun, pe acelasi stil cu The Ladykillers (2004) regizat de aceeasi frati Coen si cu o linie epica interesanta si captivanta. 7.5/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu