25 ianuarie 2009

Lupta unei mame

changeling 2008Ieri simteam nevoia de a mai vedea un film la cinema. Mai ales dupa anuntarea nominalizarilor la premiile Oscar. Si, bineinteles, am cautat ca filmul sa fie unul de pe lista celor alese. Optiunile era destul de putine: Frost/Nixon si Changeling. Am ales varianta a doua, Changeling (2008). Recunosc ca nu ma asteptam la prea multe de la film. Singurul atu il prezenta doar faptul ca regizorul era Clint Eastwood. Dar filmul avea sa-mi schimbe aceasta parere.

Totul se bazeaza pe o intamplare reala petrecuta la sfarsitul anilor '20 - inceputul anilor '30 in Los Angeles si cunoscuta sub numele de Wineville Chicken Murders. Aceasta se refera la rapirea si omorarea unor copii de catre Gordon Northcott. Dar acest caz a ajutat mai ales in scoterea la iveala a coruptiei, incopetentei si puterii existente in politia din Los Angeles.

Filmul este construit in jurul acestor evenimente si se concentreaza in jurul mamei unuia dintre copiii disparuti si lupta acesteia pentru a-si gasi copilul. In poveste mai intervine si faptul ca se gaseste un copil despre care politia si autoritatile sustin ca este al ei iar ea incearca sa le dovedeasca contrariul.

Mana lui Clint Eastwood se simte, scenariul este foarte bine pus la punct, la fel si montajul, coloana sonora acompaniaza excelent momentele cheie ale actiunii. Este foarte veridica si recreerea atmosferei din acea vreme. Marea surpriza pentru mine a fost Angelina Jolie. Nu sunt si nu am fost fan al ei dar in acest film a demonstrat ca inca are reale calitati actoricesti. Eu cel putin ma indoiam foarte mult ca mai poate reusi asa ceva cu atata agitatie si atentie indreptata catre ea. Pot spune ca isi merita nominalizarea la Oscar. Si de aceasta data pentru un rol in care joaca o femeie inchisa intr-un ospiciu.

Un alt actor care-si recnfirma statutul si valoarea este John Malkovich. Intotdeauna jucand personaje care au ceva de spus, personaje expresive, uneori singuratice, individualiste si egocentriste, reuseste si in acest film sa intre foarte bine in pielea personajului si sa transmita emotia si mesajul acestuia. Cu putin mai multa implicare in scenariu si actiune ar fi putut primi si o nominalizare la Oscar.

Filmul merita vazut, ma mir ca nu a obtinut o nominalizare si la categoria cel mai bun film (nu am vazut inca celelalte filme nominalizate la aceasta categorie dar intentionez in cel mai scurt timp) si sper ca Clint Eastwood sa ne incante multi ani inainte cu filmele sale si astept sa vad Gran Torino (2008). Daca v-a placut Zodiac (2007) (unul din filmele care a fost ignorat de catre Academia Americana si a fost privat de o binemeritata nominalizare la Oscar anul trecut) cu siguranta o sa va placa si acesta. 8.5/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu