16 ianuarie 2009

Rialiti sou (a se scrie reality show) la romani

Romanul e iubitor de telenovele. Mai ales romanca. Si pentru ca perioada telenovelelor a intrat intr-o perioada de umbra au aparut rialiti sourile. Totul a pornit cu Big Brother la noi. Era un concept nou, niste oameni inchisi impreuna si care erau supravegheati in permanenta si puteau fi vazuti oricand. Visul oricarui devorator de televiziune si o idee care multora ne-a trecut prin cap: cum ar fi sa stim intotdeauna ce fac ceilalti. Primul sezon a mers. A si lansat niste nume. Cel mai cunoscut e Ernest. De altfel si cel mai dezinhibat dintre cei prezenti. Al doilea sezon a fost dezastruos. Si asa a disparut Big Brother. Dar a aparut gustul romanului pentru productii de gen. Si a fost exploatat pe din plin de televiziuni. Sa vedem ce avem in ziua de azi pe sticla in materie de rialiti sou.

Nora pentru Mama (Kanal D) - La fel ca si Big Brother, in primul sezon a fost cat de cat interesant. Era un format nou, femeile d-abia asteptau sa vada ce mai fac tinereii cu mamele si cine cu cine se mai cupleaza, etc. Ca o telenovela. Dupa aceea, a inceput sa fie tras rau de tot de par. Practic toata lumea e cu toata lumea si e o posta generala. Mai putin partea de posta explicita, pentru ca, la fel ca la Big Brother, nu e voie. Acum se scorojesc peretii la emisiuni. Daca s-ar difuza emisiunea la un spital de nebuni s-ar sinucide cu totii.

Iubiri Interzise (National TV) - Avem de-a face cu niste persoane cat de cat normale care au o problema in relatia lor: nu e acceptata de ceilalti. Unul e casatorit, unul e minor, nu accepta parintii, etc. Si urmarim frasunelile si incercarile lor de a-si mentine aceasta relatie, bineinteles condimentate cu accente dramatice, limbaj colocvial si eventual cate-o urma de violenta.

Tradati in Dragoste (Prima TV) - Prima emisiune de gen de pe la noi. Ernest e taticul. Format copiat dupa faimosul "Cheaters" al americanilor dar ceva mai potolit (Ernest inca n-a fost injunghiat sau batut). Emisiunea un adevarat succes de piata la inceputuri. Acum s-a subtiat rau, asta si pe fondul aparitiei atator productii cu acelasi subiect.

Fata lu' Tata (Kanal D) - O emisiune noua care a pornit in tromba. Se iau niste parinti de fete, una bucata Cove si se pun pe urmarirea fetei. Intotdeauna aceasta are de-a face cu cele mai odioase treburi. Ba e combinata cu prieteni de-ai tatalui de-o varsta cu acesta, ba cu vreun vecin care mai are si copii, ba e minora si insarcinata, ba e cat p-aci sa plece prin tari straine pentru un post de "chelnerita". Inca nu s-a gasit una cuminte sau macar cu o problema minora. Pe Cove nu-l prinde deloc emisiunea. Numai serios nu pot sa fiu cand il vad pe Cove. Ma gandesc doar la cum consola el babute la Surprize, Surprize.

Super Nanny (Prima TV) - Se ia o pacoste de copil, se cheapa super-dadaca si se incearca in 3 zile ceea ce parintii au dat gres in cativa ani: educarea sau punerea cu botu' pe labe (da, stiu, foarte urat spus). Aici e bine ca mai apare si neprevazutul. Copilul e mic si cateodata nu stie ca e un rialiti sou si tre sa urmeze un scenariu sau ceva. Si se mai da in spectacol.

Consilier de Urgenta (National TV) - Se iau cele mai inapoiate specii umane si se pun in fata camerei. Cafteli, injuraturi si saracie lucie. Si vine consilierul care incearca sa poarte o conversatie cu un biped inapoiat care nu are un vocabular mai bogat de 100 cuvinte. Urmarile sunt evidente: tot bataie, tot injuraturi, tot saracie. Dar cum bipedul mai are ceva simt al inferioritatii in fata unei persoane mai educate, mai scoate cate un "da doamna" aprobator la dojenirile consilierului printre scatoalcele pe care le revarsa asupra partenerei. Nepotrivita e si consiliera. Nuta, Nusa, Pusa, nici macar nu i-am retinut numele. Initial era tipa de "dresa" copiii la Super Nanny. Aia era mai fun macar. Mima o minima implicare.

Test de Fidelitate (Antena 1) - Antena 1 a simtit nevoia sa aibe o emisiune care sa rivalizeze cu Tradati in Dragoste. Si a copiat-o pe dintocmai pe aceasta. Dar prezentatorul este foarte foarte enervant si nesuferit. Si asta la propriu. Atat pentru cel prins in flagrant cat si pentru mine ca telespectator. Emisiunea pare totusi mult mai trasa de par decat rivala. Interesant e doar momentul flagratului si celel cateva capace/palme schimbate de protagonisti. Majoritatea celor prezentati par niste manelisti plictisiti de viata si cu mult prea mult timp liber. Foarte agasant si nelalocul sau e "testul cu detectorul de minciuni" la care e supus acuzatul. Practic o tipa inexpresiva, enervanta la culme prin liniaritatea vocii si discursului si probabil neatinsa de ceva vreme de vreun tip, mimeaza un interogatoriu de vreo 10 intrebari si trage cate-o concluzie acuzatoare.

Schimb de Mame (Prima TV) - Conceptul e simplu: se iau 2 familii cu copii si se schimba mamele timp de 7 zile. Punctul de suspans maxim e cand mamele afla unde vor ajunge si se bucura sau nu ca au ajuns la coada vacii. De altfel aici e si interesul maxim: sa trimiti o femeie de oras, crescuta la bloc, sa faca curat la porci sau sa mulga vaca.

Ar mai exista si altele. Mai imi vin acum in minte Socrii si Cuscrii sau ceva de genul, tot din curtea National TV. P-astea nu le-am vazut inca. Mai exista probabil si altele pe alte posturi. Voi mai cauta si voi mai reveni cu detalii despre noua obsesie a romanului: rialiti soul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu