18 februarie 2009

Coada vacii la oras

borat 2006Daca vreti un film mai atipic, un fel de Mr. Bean in zilele noastre si care vorbeste va recomand Borat - Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006).

Avem de-a face cu povestea de initiere in lumea moderna a unui kazac. Se ia un individ crescut si format la coada vacii si se arunca intr-un oras mare. Omul va interactiona in modul sau neaos. Care e total opus celui civilizat de la oras. E la fel cu aducerea unui membru al unui trib dintr-o jungla si plasarea lui in mijlocul civilizatiei moderne.

Avem si noi romanii o contributie importanta la film. Noi reprezentam coada vacii. La noi s-au filmat scenele de inceput si final. A urmat si un scandal monstruos. Asta cand a ajuns la urechile taranilor in ce fel au fost ei prezentati. Dar nu e problema. Si-au permis producatorii sa-i plateasca pentru a-si tine gura-nchisa. Pai doar in SUA filmul a reusit incasari de peste 125 milioane $. Si romanii nu au fost singurii nemultumiti. Guvernul kazac a protestat vehement. Dar in timp si-a schimbat strategia si chiar l-a invitat pe "Borat" intr-o vizita in Kazakstan. Si organizatii care militeaza impotriva discriminarii si atitudinilor negativiste asupra diferitelor popoare au acuzat filmul de defaimare si instigare la violenta impotriva unui grup etnic. Totul s-a stins. Cu niste bani probabil.

Ideea filmului a plecat de la intalnirea lui Sacha Baron Cohen, Borat, cu un medic rus foarte hilar prin comportament dar neintentionat. Si atunci a creat un personaj asemanator si l-a pus fata in fata cu americanii de rand. Producatorii au mentionat ca totul este cat se poate de real, reactiile oamenilor sunt naturale si nu este nicio facatura. Din pacate unele scene par prea trase de par si se cam observa o minima "dubla". Cel putin in secventele in care Borat se intalneste cu Pamela Anderson.

Totusi ramane un film inedit, bine gandit, cu multe momente hilare si cu un Sacha Baron Cohen care intra foarte bine in pielea personajului. Recomandat pentru toti cei ce gusta si umorul fara perdea. Contine si secvente expresive. Dar foarte amuzante. 7.5/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu