21 februarie 2009

S-a rezolvat paradoxul Fermi?

Sa mai si invatam putin despre lumea in care traim. Si sa vedem cu ce se mai ocupa adevaratii cercetatori. Nu aia care numara firele de par de pe pisici sau inaltimea sariturii unui purice. Astazi sa vedem cum sta treaba cu cautarile de viata extraterestra.

Sa plecam de la ecuatia Drake. Ea a fost enuntata prima oara de catre Frank Drake intr-o lectura la primul simpozion SETI in 1961 si da un numar estimativ al civilizatiilor extraterestre inteligente din galaxia noastra:

N = R x fs x L

R -> numar estimativ de formare a stelelor ce pot intretine forme inteligente de viata.
fs -> probabilitatea de aparitie a unei civilizatii inteligente si emitatoare de semnale in jurul unei asemenea stele (in versiuni mai detaliate ale ecuatiei termenul poate fi gasit in forme mai descompuse)
L -> durata medie de viata a unei asemenea civilizatii

Aceasta ecuatie sta practic la baza programului SETI de cautare a formelor inteligente de viata in univers. Ecuatie Drake este totusi estimativa si destul de controversata. Si nu ar trebui privita strict din punct de vedere matematic. Asta pentru ca ia in considerare variabile biologice, astronomice si chiar socio-economice.

Apare apoi paradoxul Fermi. Teoretic universul este infinit (sunt studii care arata si limite ale sale dar pana la dovezi clare este considerat infinit). Astfel, si numarul de civilizatii extraterestre inteligente poate fi considerat foarte mare. Atunci de ce nu stim nimic despre ele? Unde sunt ele si de ce nu au intrat deja in contact cu noi?

Considerand cele doua concepte enuntate mai sus ar insemna ca daca exista un numar mai mare ca unu de civilizatii extraterestre in galaxia noastra, ar trebui sa auzim de ele mai devreme sau mai tarziu.

Totusi, noi studii a scos la iveala un aspect important neluat in seama de catre ecuatia Drake: densitatea civilizatiilor. Ideea este de a considera durata de viata a civilizatiilor si distanta la care ele pot comunica.

Un exemplu ar fi urmatorul: daca presupunem ca o civilizatie are 1000 durata de viata (de 10 ori mai mult decat perioada de cand emitem noi in eter) si are un spectru de emisie de 1000 ani lumina atunci ar fi nevoie de minim 300 de civilizatii invecinate in galaxie pentru a atinge o densitate minima de comunicare.

Concluzia ar fi ca daca sunt vreo 200 de civilizatii avansate in galaxia noastra sunt sanse mari sa nu ne intersectam vreodata.

Studiul il puteti vedea in descris in amanunt aici. Este primul care incearca o determinare a unei limite a numarului de civilizatii inteligente din galaxia noastra si vine cu un raspuns paradoxului Fermi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu