2 februarie 2009

Sa trecem cu vederea cresterea pretului carburantilor

Zilele astea presa e ocupata cu Gorbunov (cazul asasinatului de la o casa de schimb din Brasov), buget si furtul armamentului de la Ciorogarla. Astfel ca stiri mult mai importante si care ne afecteaza pe fiecare mult mai mult decat un asasinat intr-un oras, trec neobservate. Exemplu e o stire care pe Mediafax ocupa un rand. Si asta nu e la subiectele de actualitate din varful paginii. E pe la mijloc, ratacita. Suna in felul urmator:

Petrom a majorat luni, cu nouă bani pe litru, preţul benzinei şi motorinei, ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale ale petrolului, a anunţat compania.

Sa vedem acum si ce ne spune cotatia internationala a barilului de petrol. Si mergem direct la sursa: site-ul OPEC.

petroleum weekly average price
Deci nici urma de vreo crestere recenta. E chiar o stagnare. Si in plus, cotatia actuala este cea a barilului cu vanzare peste 2-3 luni. Deci teoretic actualul pret al carburantilor ar trebui sa reliefeze cotatia internationala de acum 2-3 luni. Care se observa ca e in cadere drastica.

Am mai avut parte de o crestere de preturi la inceputul anului. Atunci motivatia au fost noile accize (care nu puteau fi luate din profitul benzinarilor deci au trebuit luate de la fraieri) si inca una pe la jumatatea lunii. Acolo chiar nu stiu motivatia. Probabil necesitatea unei noi surse de bani lichizi pentru marii smecheri pe perioada asta de criza.

Deci eu am luat Euro4 la sfarsitul anului trecut cu 3.15/l de la Petrom. S-a renuntat apoi la Euro4 (normele europene) si s-a trecut numai la Euro5. Scorul a crescut la 3.28/l. Ieri era 3.36/l. Azi a venit scumpirea. Oare cat e scorul? Toate preturile sunt de la aceeasi benzinarie (care se intampla sa fie cea mai ieftina din cate am gasit eu). Si se poate observa cum aceasta crestere urmareste intocmai cresterea minora pe care petrolul a avut-o in primele 2 saptamani ale anului. Cand a fost vorba de scadere stim cu totii ce s-a intamplat.

E bine ca intre timp noi ne preocupam de un asasinat, de furtul unor arme si de buget. Macar la asta din urma smecherii de la masa rotunda a guvernului au gasit solutie: marime taxele si accizele la fraieri. Duduie economia. Cu Marmosimul (Pogea + Videanu) la conducerea economiei si finantelor tarii nici n-are cum sa fie altfel.

Un comentariu: