4 mai 2009

Educatia, curva politica

Cam la asta pot rezuma eu ceea ce se intampla in domeniul educatiei. Si aici nu neaparat profesorii aia de rand, muritori de foame , sunt de vina. In primul rand ma refer la liderii sindicali. Sunt nspe mii de sindicate si nu sunt in stare de nimic. Doar sa-si asigure propriul buzunar. Liderii o duc intotdeauna excelent: "facem, dregem, greva, luptam, nu renuntam, etc". Dau din gura in fata camerelor pentru cateva minute si apoi bat palma in spatele usilor inchise cu aia de la putere. Ca doar sunt din aceeasi gasca. Primesc si ei un bonus consistent, ii lasa pe fraieri sa faca putina galagie greva si totul se trece cu vederea. Merge intotdeauna schema.

Cel mai curios e ca doar cu educatia merge schema de fiecare data. Profesorii pun botu' ca liderii lor sindicali le vor numai binele si lupta pentru interesele lor, inghit orice promisiune, pun votul unde trebuie si asteapta osul aruncat de putere. El nu vine niciodata dar la urmatoarea promisiune totul reincepe si istoria e stearsa cu buretele. S-a uitat imediat de promisiunile nerespectate la auzirea unor noi si mai spectaculoase. Asa s-a intamplat si in toamna cand s-a venit cu naucitoarea crestere de 50% a salariilor. Toti papagalii au votat in unanimitate propunerea in parlament. Deci acum e si lege. Profesorii isi vazusera visul cu ochii. Promisiunile trecusera deja intr-o noua etapa. Dar aveau sa afle pe propria piele ca la noi o lege nu e suficienta. Vlad Petreanu face un rezumat al evolutiei situatiei de la nivelul de promisini pana in prezent.

Iata acum si cei mai importanti lideri sindicali despre care vorbim in domeniul educatiei: Razvan Bobulescu (presedintele Federatiei Alma Mater), Aurel Cornea (presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant - centru), Gheorghe Isvoranu (presedintele Federatiei "Spiru Haret" - dreapta), Catalin Croitoru (liderul Federatiei Educatiei Nationale - stanga). Ei nu duc grija zilei de maine.

catalin croitoru, aurel cornea, gheorghe isvoranu
Unul din cei mai vehementi si mai prezenti in lumina presei era pana in tomana domnul Croitotru. Atunci s-a gandit ca ar fi mai bine sa doarma in parlament pe un scaun caldut de deputat. Si pozand in reprezentantul perfect al profesorilor, un om din randul lor, a ajuns unde si-a dorit. Bineinteles, din partea PDL. In toamna ne ranjea de pe afise inpreuna cu Blaga. Si d-atunci n-am mai auzit de el. Tace malc. Niciun cuvant, nicio razvratire, nicio luare de pozitie la faradelegea care li se face profesorilor acum. Puterea si-a facut datoria fata de el, i-a asigurat locul caldut, doar nu o sari la gatul lor acum.

O solutie ar fi extirparea cardasiei din fruntea sindicatelor si unirea lor intr-unul singur. Cat timp vor fi mai multe capete care sa reprezinte aceeasi mutime si capetele acelea nu sunt deloc independente politic, profesorii vor ramane tot o curva politica si o simpla masa electorala. Profesorii trebuie sa realizeze ca sindicatele nu vor aduce nimic. Nimeni nu le vrea mai mult bine decat ei insisi. Nu o sa vada nimic de la sindicate. Liderii stiu sa minta si din pacate profesorii pun botul. Si asta nu neaparat din naivitate ci din speranta ca o vor duce decent, ca vor fi rasplatiti asa cum merita si ca anii petrecuti in bancile facultatilor nu au fost pierduti degeaba.

sursa poza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu