21 septembrie 2009

Observatii si sfaturi utile pentru o vizita in Paris

1. Transportul de la aeroportul Charles de Gaulle pana in oras se poate realiza in 2 feluri: cu autobuzele Roissybus sau cu trenul. Mai e si varianta taxi dar ma limiteze doar la cele low-cost. Autobuzele speciale Roissybus sunt intens promovate. O cursa merge de la aeroport la opera si costa 9.1 euro. Dar d-acolo pentru orice alt mijloc de transport mai trebuie sa dati cel putin 1.6 euro. Mai exista si varianta mai putin promovata cu trenul regional (RER). Taie orasul de la nord la sud si opreste in majoritatea punctelor importante. Plus ca se pot schimba oricand liniile de metrou fara a mai plati ceva. Si o cursa cu RER de la aeroport costa 8.6 euro. Harta cu metroul se gaseste la orice ghiseu de vanzare a biletelor/abonamentelor si este gratis. Tot ce trebuie sa faceti e sa o cereti la ghiseu.

2. Daca planuiti sa calatoriti mult cu transportul in comun cel mai rentabil e un abonament pe saptamana. Acestea incep de luni dimineata si se termina duminica noaptea. Pot fi cumparate incepand cu miercurea precedenta saptamanii in curs. Acopera toate mijloacele de transport (RER, metrou, tramvai, autobuz si transport de noapte). Tarifele incep de la 17.2 euro si merg pana la 37.6 euro in functie de cate zone doriti. Mai costa 5 euro cardul propriu-zis. Dar dureaza 10 ani si poate fi reincarcat de la automate. Deci nu-l aruncati cand plecati. Va mai trebuie si o fotografie de 3x2.5cm pentru a o lipi pe card in momentul cumpararii. Parisul e impartit in 6 zone. Majoritatea atractiilor turistice sunt in zonele 1 si 2 deci un abonamet de 17.2 euro ar fi suficient. Atractiile importante din afara zonelor 1 si 2 ar fi:
- zona 3 - La Defence, Stade de France, Saint Denis
- zona 4 - aeroportul Orly, Versailles
- zona 5 - aeroportul Charles de Gaulle, Disneyland
- zona 6 - Fontainebleau
Abonamentele acestea nu sunt valabile si pe Roissybus si Orlybus, autobuzele ce leaga aeroporturile de oras. Acesta e inca un motiv in plus de a lua trenul spre oras. Plus ca dureaza mai putin. Autobuzul face 1h pana la opera. Trenul face 30-40 min pana fix in centru.

3. E foarte avantajos sa ai sub 24-25 ani (in functie de locatie) si sa fii din uniunea europeana. Ai gratuitate la intrarea in destul de multe obiective turistice. Doar prezentati buletinul la ghiseu si primit bilet de intrare gratuit. Plus ca la altele primiti reducere daca nu exista gratuitate. Si carnetul de student va ajuta in destul de multe locuri. Sunt reduceri la prezentarea lui. De aceea nu se renteaza si e chiar contraindicat sa va luati vreun abonament de reduceri la muzee. Tot ce va trebuie, daca aveti sub 24-25 ani si sunteti din uniunea europeana, este buletinul.

4. Din ce am experimentat eu prin mai multe locatii europene, cel mai bine si ieftin se mananca la turci/arabi si asiatici. Sunt portii mari, satioase, gust bun si ieftine. Intotdeauna mi-a placut ce am mancat de la ei. Si se gasesc la tot pasul. In Paris, la ordinea zilei sunt sandwichurile. Costa intre 3 si 6 euro si sunt suficiente pentru a potoli foamea. Dar nu pot spune ca si tin de foame.

5. Niciodata, niciodata nu vizitati obiectivele turistice cele mai importante ale Parisului in weekend. Veti avea multe ore de asteptat la cozi. Daca aveti mai multe zile la dispozitie, lasati pentru weekend obiectivele de plan secundar. Tour Eiffel, Notre Dame, Disneyland si altele de genul asta e foarte indicat sa le vedeti in timpul saptamanii.

2 comentarii:

  1. Ion şi vecinul lui, Hans, doi moşnegi de vreo 80 de ani, stăteau la o ţigare ?Žn faţa porţii.
    -Mă, Hans, zice Ion, mi-o trimăs fi-miu neşte euroi, zice că să fac şi io o escursie, că n-am ieşit niciodată din ţară şi cine ştie c??t mai am de trăit.
    -Aaaaa, păi cum, zice Hans, du-te, musai să meri, da? fii atent, nu bate Europa de pomană să-ţi cheltui banii aiurea, ?Žţi zic io unde să mergi şi te distrezi la maxim. La Paris, mă. Fii atent, cum intri ?Žn Paris să vede aşa ca o sondă mare de tot, mergi la dreapta sondei şi vezi o roată. Pă roată scrie mulăn ruj. Intri acolo, te aşezi la masă, comanzi caviar şi şampanie, vine o fată faină şi ţi să pune ?Žn braţe, vă distraţi voi cum ?Žţi vrea şi gata. Numa?, ai grijă la plecare să nu fii m??rlan, c??nd ieşi pe uşă să zici mersi.
    -At??ta tot? Da, mă.
    Se duce Ion şi revine ?Žn sat după 6 luni, v??năt, hămesit, rupt de haine.
    -No, cum o fo, mă, Ioanie, ?Žl ?Žntreabă Hans? Da? parcă nu ţi-i bine.
    -Ie, cum să fie, rău, mă.
    -Apoi, di ce, mă, n-ai făcut cum ţi-am zis io?
    -Ba da, tot şi la plecare am zis şi mersi. Numa? că o apărut unu? negru şi mare c??t poarta şurii şi mi-o tras o mamă de bătaie şi mi-o zis că ce-ia aia mersi, că tre să plătesc 10.000 de euro. Şi io n-am avut, aşa că am muncit acolo la vase, am spălat pă jos, p??nă mi-am plătit datoria. Şi mă bătea, şi mă bătea ăla negru şi mare, că io nu mă puteam mişca repede destul...
    -Mă, zice Hans, ceva nu-i binie. Că io c??nd am fo ultima oară acolo n-o fo aşa. Da? tu cu ce ai plecăt, mă?
    -Cu Atlassibu?, mă.
    -No, vezi, că eşti prost. Io am fo cu Wehrmacht.

    RăspundețiȘtergere
  2. tzaranu tot tzaran, mananca numai la turci si asiatici :))

    RăspundețiȘtergere