29 octombrie 2008

Salarii marite dupa performanta

Salariile in sanatate se pot mari doar daca va creste performanta. Cel putin asta spune marele Bazeus. Dar ce inseamna aceasta performanta? Din ultimele studii aflam ca in fiecare an sistemul sanitar omoara cam vreo 60000 oameni. Cam cat un oras decent. Deci performanta ar insemna doar vreo 40-50 mii pe an? Totul sa se reduca doar la o scadere a unei cifre dintr-un bilant? Sau sa se refere si la niste servicii mai de calitate?

Totusi, daca vrei servicii la inaltime trebuie si un personal mai bine calificat. Acest personal vine din facultatile din medicina. Aici concurenta scade vertiginos de la an la an, ajungandu-se la sub 1 pe loc. Deci doar dai examen sa iei peste 5 ca sa intrii. Si asta spune multe despre viitorii medici pe care-i vom avea. Nu degeaba se duc toti maharii pe la Viena si Paris sa se trateze. Ca doar n-au ei incredere in sistemul actual. Desi au influenta maxima si ar avea parte de cel mai bun tratament pe care-l poate asigura actualul sistem deficitar. Ca doar nu-l opereaza un rookie pe maharul cu bani. Tot o echipa de inalt nivel profesional. Crema interna. Dar nici asta nu e bine. Prefera o clinica particulara d-afara.

P.S. Ce-ar fi sa se mareasca si lefurile parlamentarilor dupa performante? Poate se gandeste Bazeus si la asta ca vine acu campania electorala si ar da bine la prostime.

2 comentarii:

  1. Dom'le blogger, nu e greu de inteles deloc : Daca un medic face 5 flotari azi si maine 10, atunci si-a marit performanta => salariu mai bun. Simplu.

    RăspundețiȘtergere
  2. excelent exemplu. la parlamentari cred ca se poate reduce totusi la 1 in plus fata de cele 2 obisnuite.

    RăspundețiȘtergere