21 noiembrie 2008

Nationala cui?

Miercuri seara a avut loc meciul amical de fotbal intre nationalele Romaniei si Georgiei. Cam atat as putea spune despre meciul nationalei. Cam atat v-as putea relata despre meci. Desi sunt destul de microbist nu stiu mai multe despre acest meci al echipei nationale. Nici nu stiu cat s-a terminat. Stiu doar ca am castigat si ca vreo 40-50 minute ne-a condus Georgia. Ce reprezinta Georgia in fotbalul european? Cam ce reprezentam noi in baseball. Adica nimic. Singura mare realizare a lor e ca il au tehnician pe Hector Cuper, eternul loc 2 in fotbalul european de acu vreo 8-9 ani. Unul din cei mai ghinionisti tehnicieni. Probabil d-aia a si ajuns la carma nationalei Georgiei.

De cum am auzit ca meciul se va disputa pe stadionul Dinamo (impropriu spus stadion) mi-am dat seama ca nu vor fi mai mult de o mana de oameni. Si asa a si fost. 2000, maxim 3000 din cate am inteles. Si cred ca si numarul asta e exagerat. Pe deasupra, au mai pus si taxa de intrare. Macar de puneau un 5 lei intrare generala. Dar nu. Au pus 10 lei la tribune. Dupa ce ca ai un meci amical, in care testezi jucatori, joci cu Georgia (care nu e Germania chiar daca suna similar), joci in Bucuresti care e cunoscut ca un loc neprietenos cu nationala, te astepti sa-ti vina oameni in conditiile in care tu pui taxa pe bilet? In primul rand nu inteleg de ce au ales Bucurestiul ca loc de desfasurare al unui astfel de joc. Era un prilej foarte bun pentru a mai duce nationala prin locuri pe unde n-a mai fost de mult timp. De ce n-au jucat la Arad? Sau la Iasi? Sau la Sibiu? Pentru ca organizarea si marketing-ul la nivelul echipei nationale sunt la pamant.

Vazand cat de mult se inghesuie lumea la bilete si in urma tragediei din valea Jiului au venit cu ideea de a dona banii obtinuti din incasari pentru familiile indurerate. Initiativa laudabila. Punerea ei in practica, nu. Si mai ales declaratiile flecmatice ale jucatorilor de dupa meci care se plangeau de lipsa de sensibilitate si solidaritate a publicului cu tragedia de la Petrila. Dar de ce nu au venit de la bun inceput cu initiativa de a dona banii unei fundatii sau pentru o cauza nobila? Pai pentru ca se asteptau sa si fie bani. Solutia donatiei a fost aleasa pentru a mai atrage niscaiva oameni la stadion ca sa nu joace cu tribunele goale. Si cum isi permit adormitorii de public ai nationalei sa ma mustruluiasca pe mine ca nu am venit la stadion pentru a-i ajuta pe cei aflati in clipe grele? Ca daca nu vin pentru ei (cei de pe teren) macar sa vin pentru a ajuta la strangerea de fonduri. Da' voi cat ati donat ma? Voi cu cat i-ati ajutat p-aia? Pai de ce sa vin eu sa va vad pe voi cum va chinuiti si cand iesiti de la vestiar ca sa-i ajut p-aia? Daca vreau sa-i ajut pot sa o fac intr-o multime de alte moduri. Cred ca printre ultimele ar fi sa va vad pe voi. De ce? Pentru ca nationala din ziua de azi pe mine nu ma reprezinta. Chivu Swarovski si Mutu Smarald nu trezesc in mine nici cel mai mic fior de nationalism. Imi aduc aminte cum ma uitam la meciurile nationalei din perioada 94-00. Desi eram mai tinerel si nu stiam mare lucru despre fotbal stateam lipit acolo in fotoliu si traiam meciurile cu intensitate. Tresaream la orice combinatie de efect, la orice actiune de atac. Acum ma lasa rece. Ma uitam la meciurile de la Euro 2008 ale Romaniei ca la un Togo-Botswana. Nici cea mai mica tresarire.

Le transmit domnilor invartitori de minge de la nationala de astazi sa invete ei sa plimbe mingea aia mai cu talent, sa joace si ei ceva, sa vad si eu un spectacol sau macar o incercare, sa lase deoparte fotbalul asta chinuit si previzibil si atunci vor avea si spectatorii in tribune. Pana atunci sa se astepte la acelasi tratament. Si daca vor continua cu aceeasi atitudine vor avea tribune goale si cand vor juca pe un stadion comunal.

Nationala ar trebui sa reprezinte o natiune si fiecare suporter sa ii fie aproape si sa o sustina. Dar nationala de azi nu mai reprezinta pe nimeni. E doar o adunatura de jucatori care se aduna doar din obligatie, cu gandul de a castiga mai multi bani in viitor, ca sa mai schimbe o gluma intre ei si sa-si mai bata joc de presa.

Nationala cui e asta?

2 comentarii: