18 noiembrie 2008

Promovam normalitatea

Criza economica i-a lovit bine pe sacalii din banci. In disperarea de a prinde orice client posibil, acum folosesc ceea ce ar fi trebuit sa fie normal de mult timp drept material promotional. Vorbesc aici despre creditul cu dobanda fixa pe toata perioada. Acest normal este vazut drept o favoare pe care ti-o ofera banca si tu ar trebui sa profiti pentru ca e oferta promoitionala. E pe la toate televiziunile reclama. Acum si mare pe prima pagina a site-ului. Site pe care nu l-au reparat inca, bineinteles.


In strainatate e normal acest lucru. Stii in orice moment cat mai ai de platit si asta pentru ca la incheierea contractului de creditatare fiecare dintre parti (adica si omul si banca) isi asumau un risc. La noi nu era asa. La noi doar omul isi asuma riscul. Banca nu risca niciodata. Aveau pierderi, iti cresteau dobanda si echilibrau repede situatia. Decizia fiind unilaterala, clientul nu putea decat sa se conformeze si sa cotizeze in plus. Dobanda nu scadea niciodata. Doar crestea cand era nevoie. Pe modul acesta de lucru au dat niste tepe imense toti acesti ani pana cand s-a mai sesizat lumea si s-a schimbat legea. Probabil au ajuns sa ii deranjeze si pe unii baieti smecheri cu putere ceva mai mare decat sacalii bancari.

2 comentarii:

  1. Da, pai ce sa repare ei- Acum sar cu tot felu de oferte. Ce bije ar fi ca toata lumea sa isi plateasca ratele anticipat si ei sa dea faliment. Pentru ca prea mult au luat pielea de pe oameni si au exploatat prostia roamnului.
    Ce m-as bucura sa vad second handuri in loc de sediile bancilor. As fi in extaz.

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu urasc bancile la maxim si cred ca ar fi exceptional daca ele ar disparea maine. nu depind de nicio banca si sper sa nu depind vreodata

    RăspundețiȘtergere