4 noiembrie 2008

Sa ne americanizam

De ce, noi romanii, simtim mereu nevoia de a copia pe cineva? Inainte, pe vremea comunismului, ni se baga pe gat si eram fortati la manifestari si adunari. Acum, cand avem parte de democratie, nu putem sa ne pastram doar obiceiurile noastre traditionale si simtim nevoia impetuoasa de a le copia si p-ale altora. A intrat mai intai Valentine's Day. Inca de la inceputul lunii februarie nu mai de asta auzi peste tot. Daca in ziua aia nu faci ceva pentru sufletul pereche esti de porc. Partea si mai bizara in acest caz este ca noi avem deja o sarbatoare traditionala care celebreaza fix aceasta legatura dintre 2 persoane. Dragobete ii zice. Dar pentru noua generatie, aceasta este o sarbatoare prea invechita si pe care s-a pus praful. In treacat se mai aduce aminte de ea. De cativa ani buni, Valentine's Day a pus stapanire pe noi. Si asta cu largul concurs al mass-media. Pana si denumirea s-a pastrat. Nici macar o mica ajustare pentru limba romana. Nimic.

De vreo 2 ani, vine puternic peste noi Halloween-ul. Parca simteam noi, neamul lui Dracula, nevoia de a avea o sarbatoare de acest gen. O sarbatoare in care sa putem sa ne deghizam in cele mai bizare creaturi si sa facem ca toate visele. Ca practic in asta a reusit sa traduca marketing-ul (mass-media) din ceea ce se intampla la americani.

Ceea ce mie imi e clar e ca toate sarbatorile sunt mana cereasca pentru profiturile comerciantilor. Deci interesul acestora este maxim de a importa si promova pe cat posibil orice poate prinde la romani. Si au reusit. Valentine's Day a prins foarte bine, lasad deja intr-o umbra evidenta Dragobetele. Presimt ca in vreo 2-3 ani deja vom avea bine inradacinata si aceasta sarbatoare a Halloween-ului. Urmeaza Thanksgiving Day si poate si Hanukkah. Doar trebuie sa prospere si crescatorii de curcani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu