Milk (2008). La prima vedere pare un alt film pe un subiect controversat gen Brokeback Mountain (2006). La fel ca si acesta, nu este un film excelent dar este unul important si demn de luat in seama.
Filmul reprezinta o introspectie in viata lui Harvey Milk, primul politician homosexual ales intr-o functie publica importanta in SUA. Totul este prezentat ca un testament al lui Milk avand in vedere ca filmul debuteaza de fapt cu epilogul.
Actiunea pornezste din momentul in care Harvey (intruchipat de un exceptional Sean Penn) il intalneste pe Scott la New York si hotarasc sa porneasca o noua viata la San Francisco. Aici isi deschid un magazin de fotografie si incep sa resimta constrangerile si respingerea pe care societatea americana o manifesta fata de apropierea carnala intre barbati. Treptat insa magazinul devine un centru al miscarii homosexuale, ceea ce ii da lui Milk puterea de a lupta pentru drepturile homosexualilor si de a candida pentru un post public in consiliul local.
Milk apare drept o persoana care nu-si pierde cumpatul si nici simtul umorului chiar in momente grele, atat in viata personala dupa despartirea de Scott (numeroasele conflicte pe care le are cu posesivul si sensibilul sau prieten) cat si in viata publica (dezbaterile cu senatorul Briggs). Avea sa sfarseasca impuscat de catre inadaptatul si nesigurul consilier Dan White (portretizat excelent de catre Josh Brolin). Asta se poate observa si din afisul filmului.
Filmul iese in evidenta prin mesaj si prin rolul interpretat de catre Sean Penn. Tocmai aceasta performanta i-a adus si o binemeritata nominalizare la Oscar cu destul de multe sanse la castig. Totusi a mai avut el o interpretare exceptionala in I Am Sam (2001), poate chiar mai buna decat aceasta deoarece era un rol mai special dar academia americana nu a apreciat prea mult performanta. Si daca ne amintim si ca in cazaul controversatului Brokeback Mountain a fost rasplatit doar regizorul dintre premiile importante desi era considerat favorit la multe categorii.
Una din caracteristicile bune ale filmelor inspirate din fapte reale este ca la sfarsitul filmului se prezinta si evolutia ulterioara a faptelor si personajelor. Ce mi-a placut la acest film e ca au fost prezentate in paralel imagini cu personajele reale si cele care le-au interpretat. 8.5/10.
8 februarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu