9 februarie 2009

Fargo reloaded

frozen river 2008Frozen River (2008). Prima oara am auzit de acest film la anuntarea nominalizarilor la Oscar. Ieri am reusit sa-l vad. Actiunea se desfasoara in perioada Craciunului la granita teritoriului indienilor Mohawk dintre New York si Quebec.

Filmul reprezinta lupta unei mame cu 2 copii si parasita de sot pentru supravieturie si pentru un trai mai bun. Nu accepta ca fiul ei de 15 ani sa se lase de scoala si sa-si gaseasca un loc de munca. In incercarea de a-si gasi sotul nimereste in mijlocul unei afaceri ilegale de trafic de persoane peste granita alaturi de o indianca marginalizata de catre comunitatea Mohawk.

Femeia nu este o infractoare, nu are spirit de infractor dar disperarea, necesitatile si dorinta acerba de a asigura un trai mai bun copiilor o fac sa vada in aceasta activitate de tranzit de persoane o sursa de venituri mari si rapide.

Cum era si de asteptat, actiunea se complica si femeia intra in incurcaturi. La fel si fiul ei care nu suporta ideea ca mama lui nu-l lasa sa castige niste bani pentru a ajuta familia.

Punctul forte al filmului este atmosfera. O atmosfera care aduce mult cu cea din Fargo (1996). Coloana sonora lipseste, ceea ce accentueaza trairile si emotiile personajelor intr-o intindere fara viata. Rolul mamei, interpretat de Melissa Leo, merita o nominalizare la Oscar dar atat. Nu o vad castigatoare. Nici in comparatie cu celelalte competitoare din acest an, nici cu Frances McDormand. Film recomandat celor carora le-a placut Fargo. 7.5/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu