17 martie 2009

Vreau sa vad sport. Dar cand si unde e?

Eu sunt un tip pasionat de sporturi. Si cand spun sporturi nu ma refer numai la fotbal. Ma refer la handbal, atletism, rugby, hochei, biliard, snooker, polo, etc. Si imi place sa si particip ca spectator la desfasurarea lor. Am facut sport (atletism) si am invatat sa apreciez miscarea si sportul sub orice forma. Si vreau sa merg acolo, la fata locului, sa vad live. Problema apare ca nu am de unde sa ma informez asupra orei si locului de desfasurare. Daca nu vorbim despre fotbal, d-abia dupa desfasurarea unui eveniment, in cel mai bun caz, aflu de el intr-o stire sumara. Stiu ca nu intereseaza pe multa lume dar asta e si un efect al slabei popularizari. Peste tot numai fotbal. De fapt e vreo 30% fotbal si 70% mondenitatile si briz-brizurile din jurul lui. Aflam si cand s-a scarpinat pe burta nu stiu ce patron de echipa. Pe la final aflam in vreo 2-3 minute si de alte sporturi.

Mai sunt cateva locuri care mai promoveaza si sporturile generale (am definit aici orice alt sport in afara fotbalului). Unul ar fi emisiunea "Gol dupa gol" de la Radio Sport Total FM. Nu sunt fan Gabi Safta. Dar apreciez ca omul promoveaza si altceva decat fotbalul. Si invita in studio si oameni necunoscuti publicului fotbalistic (oameni din alte sporturi) si da posibilitatea ascultatorilor de a intra in dialog cu ei. Ar fi bine daca ar mentiona mai des si mai din timp locuri si ore de desfasurare ale competitiilor. Un altul ar fi www.sportlocal.ro. E un site recent aparut si dedicat exclusiv sportului la nivel judetean si local. Contine si fotbal dar si multe alte sporturi care nu-si mai fac loc in alte site-uri de sport mult mai cunoscute. E bine ca mai exista si astfel de initiative. Sper sa gasesc in curand pe acest site si un calendar al evenimentelor competitionale, cu ora si loc de desfasurare.

Aici intervine si presa. Rolul ei e de informare. Acum aceasta informare se reduce la fotbal si mondenitatile sale. Pentru ca asta vinde. Cand incepi cu volei, baschet si altele de gen, nu-ti mai cumpara nimeni ziarul. A incercat Sport Total acu cativa ani. Si n-a rezistat mult. Romanul vrea doar stiri usoare si comerciale, vrea scandal, crime, batai si vrea sa vada ca exista si altul mai jos decat el. Asa a fost crescut si educat. Tot de aceeasi presa. Daca ar fi avut parte de o informare decenta, care sa includa si fotbal si alte sporturi altfel ar fi stat situatia. Dar s-a preferat simplitatea si cochetaria. De ce sa trimitem atatia oameni la atatea sporturi? Mai bine ne concentram pe asta si avem aceeasi oameni.

Daca cineva cunoaste si alte locuri de informare cu privinta la competitiile sportive nefotbalistice, rog sa ma anunte.

Un comentariu:

  1. Pe scurt, romanul vrea mizerii. Vrea Gigi Becali. Fotbalul din Romania nu e sport. Fotbalul e sport prin Anglia, Spania, nu in Romania unde se da la gioale si injura adversarii.

    RăspundețiȘtergere