21 august 2009

Bipedul de stadion

Dinamo mai adauga un nume la lista interminabila a rusinilor europene. Elfsborg, NEC Nejimegen (neica nimeni dupa spusele altora), Knattspyrnufelag (e greu si de scris si, mai ales, de pronuntat; mai pe scurt, o echipa de pescari islandezi), 17 Nentori, nume care au ajuns la urechile microbistului roman si au ramas intiparite in memorie doar prin victoriile repurtate asupra cainilor. Pentru islandezi, Dinamo a ramas unica echipa eliminata de catre ei in cupele europene. Este si o sarbatoare aniversara in cinstea acestei performante. Ieri seara, lista rusinii are un nou memebru: Slovan Liberec.

Si cum performanta negativa a dinamovistilor din teren nu era suficienta, au iesit la iveala si malacii din tribune. Daca echipa nu reuseste, s-au gandit ca macar ei sa bata pe cineva. Huliganismul bipezilor de stadion si-a aratat adevarata fata. Majoritatea suporterilor se prezinta la meci doar pentru a face scandal. Daca-i intrebi la sfarsit, nu stiu nici cum ii cheama dar stiu ca trebuie sa injure, sa strige, sa se umfle-n pene si sa bata orice apuca. Stadionul devine locul revarsarii frustrarilor de peste saptamana. Si galeria le da putere. Cu cat fac mai urat, cu atat sunt priviti mai bine si dobandesc alt statut in gasca. Si daca nu esti ca ei, esti privit ca un gunoi si tratat ca atare.

Din pacate aici nu e vorba doar de Dinamo. Din partea mea, sa piarda si la 10 goluri diferenta. Problema e ca reprezinta Romania. Si in vest suntem toti priviti la fel. In memoria altora va ramane doar romanii, nu dinamovistii. Televiziunile vor arata imagini cu ce ceea ce se intampla in Romania, nu in soseaua Stefan cel Mare.

O alta problema e ca sufera un intreg stadion pentru 20-30 de teribilisti. Eu, ca suporter stelist, sunt privat de dreptul de a vedea 3 meciuri din Ghencea. De ce nu se poate lua o masura serioasa doar impotriva celor vinovati? Ce vina au ceilalti 95% din oamenii de pe stadion? Cat de greu poate fi sa verifici niste bannere la intrarea pe stadion? Sau sa nu lasi anumiti huligani sa intre? E proprietate privata si clubul poate face ceea ce doreste. Suporterul a ajuns sa considere intratul pe stadion un drept, nu un privilegiu.

Sper ca UEFA sa reusesca ce n-am fost noi romanii in stare sa facem singuri. Sper ca Dinamo sa primeasca o suspendare exemplara, Borcea sa se trezeasca, sa realizeze ca echipa e la pamant si sa se ia niste masuri drastice acolo. Tot schimband antrenorii nu rezolva nimic. Pregatirea pentru Chapions League va fi pe o perioada nelimitata. Trebuie schimbat tot, de la conducere incepand si terminand cu jucatorii. Dinamo are mai mult staff tehnic si oameni de conducere decat jucatori in lot. Aici e o problema. Si o alta mare problema e mentalitatea jucatorilor dinamovisti. Cocolositi si aparati de conducatori, ei se cred stapanii echipei. Au devenit mai cunoscuti prin prestatiile lor din afara stadionului decat pentru ceea ce sunt platiti prin contract. Si ne dovedesc adevarata lor valoare in sirul interminabil de insuccese europene.

Un comentariu:

  1. S-a rezolvat: Dinamo n-a primit o pedeapsa exemplara, Borcea nu s-a trezit, echipa ramane la pamant. Antrenor ramane Boneti, cel putin pana in weekend. E bine?
    Las-o dracu' cu fotbalul, n-are rost sa scrii chestii d-astea, e vorba de niste mitocani care nu vor sa fie deranjati din smenurile lor. Ce management, ce performanta, o ciordeala mica de tipul "il vindem pe Niculescu la o echipa de fraieri nemti si dupa un an il aducem inapoi, hihihi", asta e tot. Miliardari de carton, obisnuiti cu tunuri, nu poti spera la cineva obisnuit sa munceasca si sa investeasca pentru a obtine rezultate.
    In actualul context imi pare ca Meme Stoica pune osul la treaba, cu toate jigodelile de care a dat dovada in trecut.

    RăspundețiȘtergere