11 februarie 2009

Daca tot e feed, macar sa fie complet

Nu am inteles niciodata care e treaba cu feed-ul partial. Eu sunt fan Google Reader. Am multe feed-uri acolo si citesc noutatile de pe orice site/blog vreau dintr-un singur click. Ce urasc e sa mi se dea doar vreo 2-3 randuri si sa trebuiasca sa intru pe pagina ca sa vad totul. Stiu ca a fost la un moment dat prin blogosfera o discutie aprinsa in jurul subiectului. L-am intrebat odata pe Cabral de ce nu pune un feed complet ca sa pot sa citesc linistit articolele. La servicu, de exemplu, mai sunt filtre pentru diverse cuvinte si mai blocheaza unele site-uri. Mi-a zis ca e ceva cu agregatoarele de trafic. Ma rog, fiecare procedeaza cum crede de cuviinta cu propriul blog.

Totusi, d-aia s-a cam inventat feedul. Sa poata omul citi totul intr-o aplicatie. Nu doar sa ii dai un titlu ca sa stie ca ai scris tu ceva. Sa nu stea sa umble din pagina-n pagina. Daca il intereseaza, are o parere si vrea sa comenteze, cu siguranta o va face. Si, contrar logicii elementare, feedul total a adus o crestere de vizitatori pe site. Cel putin asta au concluzionat bloggerii mai faimosi care au experimentat ambele tipuri de feeduri (se poate considera ca daca omul citeste in feed reader nu mai are motiv sa intre si pe site).

De aceea eu nu mai am in lista de bloguri pe care le citesc frecvent decat 2 bloguri cu feed partial: Cabral si VisUrat. Nu pot spune ca ma incanta feedul lor partial dar calitatea scrierii lor compenseaza. La VisUrat deja e un lant intreg de click-uri pentru citirea unor articole. Asta pentru ca unele se incheie abia in pagina ziarului IasiPlus. Multe din ele recunosc ca refuz sa le mai citesc cand vad ca trebuie sa merg iar in alta pagina.

Restul blogurilor cu feed-uri partiale le am intr-un director in Google Reader si doar spicuiesc din ele rar. Vad ceva interesant, ma uit mai departe. Nu vad, trec rapid peste.

Am vazut in ultimul timp ca unii care aveau feed partial au trecut pe feer complet. Sper ca in curand toate blogurile sa aibe macar posibilitatea de a alege intre un feed partial si total, chiar daca cel partial e default (cum e si dece?).

2 comentarii:

  1. Si mie mi s-a reprosat ca tag-ul more segmenteaza automat feedurile Feedburner for some reason :(

    RăspundețiȘtergere
  2. eu n-am avut nicio problema pana acum cu feedurile tale. toate complete.

    RăspundețiȘtergere