28 februarie 2009

Observatii de spectator

Saptamana tecuta, intr-un troleu, am prins o discutie radiofonica intre ascultatori si presedintele executiv al Stelei, Valeriu Argaseala. Data fiind tehnologia de ultima ora dintr-un troleu bucurestean de generatie veche, nu am auzit prea clar toata discutie. Doar ce mai spicuiam printre randuri. In majoritate erau intrebari tehnice, despre echipa si alcatuirea ei. N-am apucat sa prind emisiunea si acasa, pentru ca as fi avut si eu niste intrebari mai la obiect pentru domnul Argaseala, mai pe partea administrativa, aia de se pricepe el cel mai bine. Asa ca o sa i le adresez aici

"Domnule Argaseala, nu va iau cu alcatuirea echipei, transferuri si alte alea. Nu cred ca intra in atributiile dumneavoastra. Daca antrenorul/patronul asta a vrut, asa sa fie. Mie mi se pare un lot subtire, fara valoare, fara dubluri pe posturi si fara perspectiva. Sper sa-mi demonstreze contrariul. S-acu sa trecem la niste intrebari pe domeniu dumneavoastra, niste intrebari pe partea administrativa, de organizare.

In primul rand vreau sa va intreb daca stiti cum se face accesul in stadion. Aceesul publicului de rand. Daca nu stiti, va spun eu. In primul rand dai de o gramada mare de oameni la intrarea in complex. Asta merge mai rapid. Dar urmeaza incercarea maxima: gramada de la portile stadionului. Aici esti mort. Aseara am astepta vreo 15 minute doar in mormanul asta de oameni. Am intrat pe stadion la fix pentru a ma bucura alaturi de fani: daduse Vaslui gol. Nu l-am prins. Decat bucuria de dupa. Si, desi avem tabela noua, nu dam si reluarile la golul adversarului. Nu putem sa luam totusi o masura pentru a imbunatati problema accesului? Si sa dam totusi toate fazele in reluare pe tabela? Macar la pauza daca nu in timpul jocului. Sa nu mai spun ca softul tabelei esta jalnic. Culori prost alese, minatarul mai mult nu merge decat merge, nu se afisaza minute de prelungire, etc.

Daca tot suntem la capitolul acces in stadion, sa va intreb si despre iesirea din stadion. Nu stiu daca ati apucat vreodata sa vedeti dar va recomand sa stati dupa ce se termina meciul in loja si sa vedeti cum decurge prcesul de evacuare. La tribuna 2 e jalnic. 80% din oameni se inghesuie pe 2 scari. Ieri mai ramasesem doar noi si moldovenii in tribune. Si noi cred ca am ramas mai mult ca ei. Eu nu-mi dau seama cum ati primit aprobarea Uefa. Evacuarea in caz de urgenta la tribuna 2 se poate face doar pe teren.

Va voi aduce acum aminte despre o problema mai veche care a ramas probabil doar in stadiul de discutii. Acum ca e criza, cu atat mai mult. E vorba de acoperirea stadionului sau niste lucrari de modernizare. Acu vreo 2-3 ani era subiectul de frunte. Tot erau diverse planuri, studii, machete. Ne vedeam deja pe un megastadion. Si tot ne ploua-n cap. Daca se doreste si marirea pauzei dintre reprize la 20 minute e si mai dureros. Inca 5 minute de inghet sau stat sub dogoarea soarelui pentru fraieri. Si tasnitoare nu mai sunt. Nici aici nu inteleg decizia de desfiintare a lor. Ce ne mai puteti spune despre aceste lucrari de modernizare a stadionului? Ma refer aici si la scaune. Unele raduri au inceput sa se dezintegreze, sa o ia la vale ca dealu'. Ar trebui totusi refacute.

Sa va intreb acum si de securitate. Sezonul trecut aveam de-a face cu BGSu. Sincer ma simteam mai in siguranta. Aveau alta prestanta fata de actualii zmarandei. Si o alta mica problema. Eu am abonament pe mijlocul tribunei 2. Fix la linia de centru. Si sus de tot. Cu 2 randuri sub cabina prevazuta pentru camere de filmat. Problema e ca in timpul campionatului, acolo iau loc diverse specimene de suporteri. Aiia zgomotosi, scuipatori de seminte in capete. Cand aveam BGS, acolo statea unul din ei. Zmarandeii considera nesemificativ spatiul acela. Desi se poate urmari perfect toata tribuna. Nu putem pune un agent si acolo? Daca ei nu se prind ca e important locul, strategic sa-i zicem, nu le puteti transmite?

O ultima problema a fi cea a accesului in stadion cu diverse obiecte. Sa luam o umbrela. Nu e voie. Pai si ar trebui sa ma ploua ca pa caine? Nu ne creati si noua niste conditii decente (acoperire tribuna) si dup-aia sa interzicem umbrelele? Sunteti ca autoritatile bucurestene care iti ridica masina ca n-ai parcat-o regulamentar, de parca ai avea unde. Mai e si accesul cu cutii de carton. Cateodata se poate, cateodata nu. In functie de dispozitia patronului si de intelectul zmarandelului. Daca are o poarta de pazit, se crede Dumnezeu pe pamant. Nu vad care e problema ca vin cu o cutie de suc la meci. De ce sa fiu obligat sa iau un pahar de suc cu 4-5 lei din stadion?

Deci domnule Argaseala, v-am ridicat destule probleme. Daca sunteti stalpul clubului, dupa declaratia domnului Becali, v-as ruga sa va ocupati de ele. Numai bine. Macar spectatorul sa se simta decent tratat, ca jocul nu intrevede prea multe posibilitati de binedispunere."

27 februarie 2009

Stiri blitz

Vedetele trec printr-o multime de transformari ca sa intre in piele unui personaj. Pe langa talentul lor de a transmite mesajul acelui personaj, o contributie importanta o au oamenii de la machiaj. Iata unele din cele mai impresionante transformari suferite de actori.

Iata si un pescar adevarat. O pasare da lectii pescarilor cu doar o bucata de paine

D-abia ce s-a incheiat cea de 81-a editie a decernarii premiilor Oscar ca deja ne putem la potentiali candidati pentru editia urmatoare. Anul pare bogat in pelicule promitatoare.

Suntem o generatie din ce in ce mai consumatoare de junk food. Iata si extremele din acest domeniu. Sau de ce ar trebui sa mancam mai sanatos. Daca aveati pofta de mancare, o privire pe site va este sufienta pentru a rabda.

26 februarie 2009

Ce-am invatat de la ultima editie a Oscarurilor

- traiasca Bollywood si sa-i incurajam cat mai mult

- niste oameni si-au pus in cap sa faca un film indian, cu buget de austeritate si sa rupa gura americanilor cu el. Sa arate ca filmul indian nu e numai o lalaiala cu Salman Khan si Aishwarya Rai. Au reusit si au ras si majoritatea Oscarurilor.

- Academiei Americane nu ii plac baietii rai, rebelii. De aceea nu a castigat Mickey Rourke desi luase toate premiile premergatoare (BAFTA, Golden Globe, etc). Intre 2 rele, un personaj gay si un actor rebel, au preferat raul cel mai mic. Totusi Sean Penn are o alta prestanta si deja un Oscar la activ.

- Hugh Jackman stie sa faca de toate. One-man-show. Danseaza, canta, intretine atmosfera.

- Kate Winslet a castigat in sfarsit un binemeritat Oscar. Desi anul acesta putea lua chiar 2. Dar Academia a decis ca ce-i pre mult strica si nu a nominalizat-o decat pentru un film din doua. Deja a devenit cea mai tanara actrita cu 6 nominalizari la activ.

- Heath Ledger a devenit al doilea actor care a primit postmortem un premiu Oscar. Primul a fost Peter Finch in 1977 pentru rol principal in filmul Network (1976)

- costumatiile au fost mai sobre si mai de bun gust, mult mai putine esecuri vestimantare.

25 februarie 2009

Champions League reloaded

E bine ca a reinceput fotbalul de calitate. Ma saturasem deja pana peste gat de toate frasunelile din fotbalul nostru. De fapt din viata extrasportiva a fotbalistilor nostrii. Asa macar mai vedem ceva actiune. Ne mai clatim ochii cu ceva decent. Ieri au fost 4 meciuri. Sa le luam pe rand:

Internazionale 0 - 0 Man. United
Meciul a fost difuzat si de proteveu. Comentatorii erau in general ocupati sa-l pupe-n cur pe Chivu Swarovski. Care Chivu a fost intors pe toate partile de Berbatov. A reusit sa bifeze primul cartonas galben al meciului acordat unui jucator de pe teren. Pentru ca primul a fost acordat rezervei Toldo de la Inter. Ca doar arbitru a fost Medina Cantalejo (celebrul exasperant spaniol care face praf meciurile cand iti e lumea mai draga. Si are si talentul de a fi foarte ingamfat si greu de suportat). Meciul a fost dominat de Manchester. Mare noroc cu portarul Julio Cesar. Pe care comentatorii il comparau deja cu Casillias. De fapt era deja considerat peste. Comentatori de doi lei. Bine ca din toamna vedem liga pe tevereu. Sper sa nu ia si comentatorii.

Arsenal 1 - 0 Roma
Victorie asteptata si meritata pentru Arsenal. Roma l-a pierdut si pe mijlocasul De Rossi pentru retur (suspendare). In a doua repriza tunarii puteau sa-si extinda avantajul dar au dat cu piciorul sansei. Chiar de doua ori. Eboue si Bendtner sunt protagonistii.

Atlético Madrid 2 - 2 Porto
Meciul cu cele mai multe goluri de aseara. Atletico a condus de fiecare data dar s-a vazut egalata. De acelasi om, Lisandro care ajunge astfel la 6 goluri in competitia europeana.

Lyon 1 - 1 Barcelona
Dupa esecul din weekend, 1-2 cu cu rivalii Espanyol, Barcelona venea la Lyon destul de zdruncinata. Si a fost executata rapid de eternul Juninho. Bineinteles, din lovitura libera. Si dintr-un unghi destul de inchis. Numai Valdes putea sa ia un asemenea gol. Din fericire pentru catalani, si-au revenit din soc relativ rapid si au reusit egalarea in repriza a doua. Pornesc astfel cu prima sansa in retur.

In aceasta seara urmeaza o noua serie de 4 meciuri.

Chelsea - Juventus
A treia confruntare italo-engleza. Pana acum englezii au iesit foarte bine (1 victorie si 1 egal). Nici aici nu vad echipa italiana cu prea multe sanse. Nici nu vad un meci cu prea multe goluri. Daca vedem 2 cred ca ne putem declara foarte fericiti. Guus Hiddink cred ca va revigora Chelsea si aceasta se va impune in aceasta seara.

Villarreal - Panathinaikos
Cel mai slab meci din aceasta faza. Un meci care ar putea foarte bine fi vazut intr-o grupa a cupei Uefa. Villareal pleca favorita clara in aceasta dubla.

Sporting Lisabona - Bayern Munchen
Poate parea dezechilibrat privind numele echipelor. Dar din punct de vedere al formei actuale e destul de echilibrat. Sporting vine dupa o victorie 3-2 in derbyul local cu Benfica in timp ce Bayern vine dupa o infrangere acasa, 1-2 cu FC Koln. Klinsmann spera insa ca astazi sa fie prilejul ideal pentru revenirea echipei sale. Dar e destul de posibil sa plece cu mana goala de la Lisabona

Real Madrid - Liverpool
Derbyul zilei. Si meciul mult asteptat de mine. Realul vine dupa o serie incredibila de victorii in campionat, culminand cu ultima, 6-1 cu Betis. Si toate golurile in prima repriza. Echipa are un moral excelent. Liverpool vine dupa un egal acasa in campionat care i-a cam indepartat de lidera Manchester. Si un amanunt foarte interesant aflat in seara asta: la casele de pariuri britanice a fost scos din grila pariul pe demiterea lui Rafa Benitez dupa ce au fost pariate sume imense pe acest fapt. Este astfel data ca sigura plecarea lui pana duminica. Ceea ce, chiar daca nu se va intampla, zgaltaie simtitor moralul englezilor. Sper ca Realul va reusi in sfarsit, dupa 4 ani o calificare in sferturi. Hala Real!

24 februarie 2009

quICk news

Lattice Semiconductor lanseaza primele sale FPGA-uri fabricate intr-un proces de 65nm. Tinta lor este segmentul mediu, segment in care concureaza cu Actel, Altera si Xilinx.

Incasarile la scara mondiala in industria circuitelor intgrate se estimeaza a scadea cu aproape 20% in 2009 pana la 199.2 miliarde$. Industria isi poate reveni la cifrele inregistrate in 2007 abia in 2012.

MOSAID Technologies, una din principalele companii detinatoare de licente pe piata semiconductoarelor si comunicatiilor, a anuntat ca a achizitionat un portofoliu de 300 de patente de la SercoNet Ltd. Acestea acopera in principal domeniul comunicatiilor.

Intel da in judecata Nvidia pentru a-i impiedica sa dezvolte chipset-uri pentru placile de baza care sa suporte noua clasa de procesoare Nehalem dezvoltata de Intel.

LG Electronics si Intel au anuntat ca vor colabora pentru a dezvolta dispozitive mobile pretabile la internet de mare viteza bazate pe noua generatie de platforme hardware furnizata de Intel

Cercetatorii de la Universitatea Rutgers au prezentat ceea ce pare a fi prima dioda reversibila compusa din materiale feroelectrice.

Producatorul de memorii Micron Technology Inc a anuntat ca va disponibiliza 2000 angajati pana la finele lunii august si va inchide productia de plachete de 200mm de la fab-ul din Boise, Idaho.

23 februarie 2009

Politia e cu noi dar cu ei

In ultima vreme vad peste tot dovada incompetentei crase de care da dovada politia. Siguranta si increderea s-au transformat in nepasare si zeflemism. Doar daca ma uit la stirile din ultimele 2 saptamani vad din ce in ce mai multa violenta, nesiguranta pentru cetatean si abuzuri din ce in ce mai multe ale politiei.

Mi-e scarba de toate reportajele alea cu garcea care trebuie sa-si faca datoria in fata camerei de luat vederi. Cum se fastacesc si au o atitudine atat de civica si politicoasa. Si asta cand e clar ca situatia nu o impune. Cand ei sunt chemati nu pentru dojeneala unui participant la trafic ci pentru a aplica o lege cum ar trebui.

Luam exemplul unui betiv care incearca sa se urce la volan si s-o tuleasca. Se apropie de el, il iau cu binisorul, nu aveti voie, va rugam, dar stati ce faceti, etc. Cand o sa vedem si o extragere rapida din masina si o punere in genunchi sau o culcare la pamant si incatusare? L-ai saltat si la parnaie cu el. Cel putin 24h. Poate se trezeste la mititica. Dar nu la militienii nostrii. Parca ar vorbi cu o fata mare inainte de maritis. Pai ba, ala cand s-a suit la volan, se vedea ca e beat ranga si a miscat masina de pe loc, nu inseamna deja infractiune? Pai salta-l da-l in ma-sa si nu-i mai tine predici. Aplica dracu' legea aia. Pentru vorbe bune ii chemam un preot sau psiholog.

Si cand nu trebuie, dau dovda de exces de zel. Isi aduc aminte ca ei sunt miezul si isi dau in petec. Te umfla ca te vanzolesti prea mult pe langa masina lor. Nu e nicio problema sa faci poze la masina de pe trotuar. Poti sa faca si o mie. Dar cand incepi sa te frasuneasti pe langa masina, pe carosabil devii deja suspect. Asta a declarat un puhav balos la sinteza zilei acu cateva zile.

Pai bine ma, dam vina pe lege ca e prost facuta, se bate cap in cap de multe ori si nu avantajeaza organu' (si chiar asa si e in multe cazuri, ca doar traim in Romania si nu poate sa fie ceva facut cu cap), dar cand organu' are chef te salta, cand organu' e supravegheat si trebuie sa dea bine-n poza te trateaza ca un ingeras inofensiv.

Traim in tara nimanui. Oare ce va urma? Pentru ca un sistem normal nu vom avea prea curand in Romania.

2 scurte cu vedete

chuck norris
madonna

Da, azi sunt rautacios.

Sursa: roflrazzi

22 februarie 2009

Radar de Romania

Politia e alaturi de noi. Siguranta si incredere. Asa e ca ne simtim mult mai protejati? (vezi doar jafuri si batai din ultimul timp). Deci cu siguranta am terminat-o. Ia sa vedem si increderea.

Iata cu ce se mai ocupa ei in pauzele de la protejarea si aparearea drepturilor cetateanului. Pai se ocupa cu adunarea din bani din radare. Ca e an de criza. Si trebuie fonduri suplimentare. Astfel au iesit cu radarul pe traseu, s-au bagat prin cotloane si dupa tufisuri si au inceput sa dea drumu la inregistrari. Si cum lenea e mare si sansele ca un om sa o calce in continuu pe acelasi traseu, au decis ca pun raderele la cativa kilometrii unul de altul. L-a luat odata fraieru', sigur il ia si peste vreo 5-10 minute. Dar din atata lene sau incompetenta, nu s-au mai deranjat nici macar sa schimbe ora. Asa se face ca masina se afla in doua locuri in acelasi timp:


Probabil se presupune deja ca fiind incalcata legea si la al doilea radar daca tot l-a incalcat la primul. Si asa se dubleaza suma incasata de la fraier. Ca doar nu o face el contestatie pentru 2 amenzi amarate. Ar fi interesant de vazut si pozele alea care sustin instiintarile. Au numar diferit dar, din nou, aceeasi ora.

Felicit omul pentru capabilitatea de a-si teleporta masina. Ii recomand sa ia legatura si cu cei de la Opel. Ar fi o reclama extraordinara pentru ei: "cu noi nici nu simti cand trece timpul".

21 februarie 2009

Gummy bears

Am dat pe net intamplator zilele astea de un video pe youtube. Personajul principal este un ursulet... din jeleu. Dupa ceva cautari pe net am aflat ca exista chiar album scoas de "personaj". Si varianta piesei in multe alte limbi straine.

Mi-am reamintit ca mai demult a fost mania cu crazy frog. Sa inteleg ca acum asta micu e la moda.

Sunt curioasa care va fi urmatorul animalut care va deveni un star.

S-a rezolvat paradoxul Fermi?

Sa mai si invatam putin despre lumea in care traim. Si sa vedem cu ce se mai ocupa adevaratii cercetatori. Nu aia care numara firele de par de pe pisici sau inaltimea sariturii unui purice. Astazi sa vedem cum sta treaba cu cautarile de viata extraterestra.

Sa plecam de la ecuatia Drake. Ea a fost enuntata prima oara de catre Frank Drake intr-o lectura la primul simpozion SETI in 1961 si da un numar estimativ al civilizatiilor extraterestre inteligente din galaxia noastra:

N = R x fs x L

R -> numar estimativ de formare a stelelor ce pot intretine forme inteligente de viata.
fs -> probabilitatea de aparitie a unei civilizatii inteligente si emitatoare de semnale in jurul unei asemenea stele (in versiuni mai detaliate ale ecuatiei termenul poate fi gasit in forme mai descompuse)
L -> durata medie de viata a unei asemenea civilizatii

Aceasta ecuatie sta practic la baza programului SETI de cautare a formelor inteligente de viata in univers. Ecuatie Drake este totusi estimativa si destul de controversata. Si nu ar trebui privita strict din punct de vedere matematic. Asta pentru ca ia in considerare variabile biologice, astronomice si chiar socio-economice.

Apare apoi paradoxul Fermi. Teoretic universul este infinit (sunt studii care arata si limite ale sale dar pana la dovezi clare este considerat infinit). Astfel, si numarul de civilizatii extraterestre inteligente poate fi considerat foarte mare. Atunci de ce nu stim nimic despre ele? Unde sunt ele si de ce nu au intrat deja in contact cu noi?

Considerand cele doua concepte enuntate mai sus ar insemna ca daca exista un numar mai mare ca unu de civilizatii extraterestre in galaxia noastra, ar trebui sa auzim de ele mai devreme sau mai tarziu.

Totusi, noi studii a scos la iveala un aspect important neluat in seama de catre ecuatia Drake: densitatea civilizatiilor. Ideea este de a considera durata de viata a civilizatiilor si distanta la care ele pot comunica.

Un exemplu ar fi urmatorul: daca presupunem ca o civilizatie are 1000 durata de viata (de 10 ori mai mult decat perioada de cand emitem noi in eter) si are un spectru de emisie de 1000 ani lumina atunci ar fi nevoie de minim 300 de civilizatii invecinate in galaxie pentru a atinge o densitate minima de comunicare.

Concluzia ar fi ca daca sunt vreo 200 de civilizatii avansate in galaxia noastra sunt sanse mari sa nu ne intersectam vreodata.

Studiul il puteti vedea in descris in amanunt aici. Este primul care incearca o determinare a unei limite a numarului de civilizatii inteligente din galaxia noastra si vine cu un raspuns paradoxului Fermi.

19 februarie 2009

Preferintele filtrului

Zilele trecute citeam diverse articole in Google Reader. Eram la serviciu. La unul dintre ele vroiam sa-mi expun punctul de vedere printr-un comentariu. Articolul apartinea domnului Vlad Petreanu. Click pe articol si apare un mesaj de blocare. Exista filtre pentru blocarea diverselor cuvinte pe pagina, site-urilor. Ca sa nu stea angajatul numai cu ochii in Libertatea si Click. Deci nimic neobisnuit cu blocarea paginii. Ma gandeam ca cine stie ce cuvintel nu i-o fi placut in pagina domnului Petrenau. Dar inainte sa inchid fereastra imi sare in ochi si motivul blocarii. Iata-l:

vlad petreanu tasteless
Tasteless. Deci nu i-a placut deloc filtrului stilul domnului Petreanu. "E lipsit de tact si e de prost gust articolul acestui domn". Cred ca asta incearca filtrul sa imi transmita. Ma astept ca in curand sa ma dojeneasca si pentru vreun feed mai neacademic de prin Google Reader.

18 februarie 2009

Tehnologie chinezeasca

Termenul de chinezarie este echivalent cu copie ieftina. Cu asta ne-am obisnuit din partea lor (a chinezilor). Se ia un produs occidental, se copiaza la diferenta milimetrica si se comercializeaza la kil. Exemple sunt multiple: telefoane cu cele mai neinchipuite functii, totul all-in-one, masini care seamana leit cu cele europene, jucarii, etc.

Chinezii sunt insa si foarte inovativi. Si descurcareti. In meseria mea ma tot mir cateodata cum de nu iese masuratoarea asa cum as vrea io. Tot o intorc, tot o sucesc si-o invartesc, da' nu iese. Zic ca oi fi gresit eu cu ceva setup-ul sau chiar design-ul produsului. Dar iata si o mostra de tehnologie de inalta clasa chinezeasca primita pe mail:

capacitor chinese style
Pai sa nu-ti dai palme peste cap? Te chinui ore-ntregi cu o masuratoare si descoperi o manarie de genul asteia. Deci asa se face capacitorul de 6800uF. Se incapsuleaza ala de 2200uF. Poate nu se prinde consumatorul. Doar-doar sa nu-i pice vreun circuit. E mare diferenta intre 2200uF si 6800uF. E ca si cand ai vrea sa scoti vreo 5V dintr-o baterie de 1.5V.

Una din marile mele enigme ramane: cum de merg circuitele cand stiu bine ce fel de erori apar in proiectare si testare?

Coada vacii la oras

borat 2006Daca vreti un film mai atipic, un fel de Mr. Bean in zilele noastre si care vorbeste va recomand Borat - Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006).

Avem de-a face cu povestea de initiere in lumea moderna a unui kazac. Se ia un individ crescut si format la coada vacii si se arunca intr-un oras mare. Omul va interactiona in modul sau neaos. Care e total opus celui civilizat de la oras. E la fel cu aducerea unui membru al unui trib dintr-o jungla si plasarea lui in mijlocul civilizatiei moderne.

Avem si noi romanii o contributie importanta la film. Noi reprezentam coada vacii. La noi s-au filmat scenele de inceput si final. A urmat si un scandal monstruos. Asta cand a ajuns la urechile taranilor in ce fel au fost ei prezentati. Dar nu e problema. Si-au permis producatorii sa-i plateasca pentru a-si tine gura-nchisa. Pai doar in SUA filmul a reusit incasari de peste 125 milioane $. Si romanii nu au fost singurii nemultumiti. Guvernul kazac a protestat vehement. Dar in timp si-a schimbat strategia si chiar l-a invitat pe "Borat" intr-o vizita in Kazakstan. Si organizatii care militeaza impotriva discriminarii si atitudinilor negativiste asupra diferitelor popoare au acuzat filmul de defaimare si instigare la violenta impotriva unui grup etnic. Totul s-a stins. Cu niste bani probabil.

Ideea filmului a plecat de la intalnirea lui Sacha Baron Cohen, Borat, cu un medic rus foarte hilar prin comportament dar neintentionat. Si atunci a creat un personaj asemanator si l-a pus fata in fata cu americanii de rand. Producatorii au mentionat ca totul este cat se poate de real, reactiile oamenilor sunt naturale si nu este nicio facatura. Din pacate unele scene par prea trase de par si se cam observa o minima "dubla". Cel putin in secventele in care Borat se intalneste cu Pamela Anderson.

Totusi ramane un film inedit, bine gandit, cu multe momente hilare si cu un Sacha Baron Cohen care intra foarte bine in pielea personajului. Recomandat pentru toti cei ce gusta si umorul fara perdea. Contine si secvente expresive. Dar foarte amuzante. 7.5/10.

Stiri blitz

Povestea detaliata a copilului care a devenit tata la 13 ani. Mama are 15. Si noi ne revoltam la nuntile romilor neaosi.

S-a ajuns la jafuri folosind o surublenita. Nici arme decente nu-si mai permit gainarii. Sau macar un briceag. Spera probabil sa-si cumpere din prada de acum. N-a mai apucat ca l-a saltat o patrula de comunitari.

Programatorii se limiteaza la glume stupide. Iata si de ce.

Nici Donald Trump n-o duce prea bine. Compania sa de cazinouri a dat faliment. Nu prea mai arunca nici maharii cu bani la jocuri de nororc si au scazut incasarile.

17 februarie 2009

Mediafax fail

Intru pe la pranz sa citesc ceva noutati pe Mediafax. Mi se pare unul din cele mai bune site-uri pentru a fi la curent cu tot ce se intampla. Dau de o stire despre cum il percep americanii pe Bush. Adica drept prost. Asta o confirma si studiile acum. Nu ca noi n-am fi realizat. Iata si stirea in pagina:


In primul rand m-a lovit titlul dat studiului. De fapt ce au tradus romanasii: "cel mai mare presedinte american", Titlu pueril care nici nu stiu la ce se refera (greutate, inaltime, barbatie, tupeu, etc). Nu i-a dus capul la alt termen: important, reprezentativ, etc.

In al doilea rand mi-a sarit in ochi numele lui Raul in pagina. Il reperez in dreapta sub Bush. Apoi vad ca e in dreptul articolelor pe aceeasi tema. M-am intrebat care e legatura totusi. Nimic. Unu e cu mingea, altul cu politica. Unul o legenda in domeniul sau altul un esec istoric. Nimic comun. Ma uit si mai jos la articolele pe aceeasi tema. Vad inca vreo 3 sportive si una cinematografica.

Curata relevanta la Mediafax.

16 februarie 2009

Greu cu onlineu' pentru hoteluri

Cat de greu poate sa fie sa faci un site cat de cat decent pentru un hotel? Daca tot il faci n-ar fi bine sa fie si util?

Sunt un turist. Caut informatii cat mai la obiect. Nu vreau site cu brizbrizuri, nu vreau animatii, nu vreau font rotunjit si imposibil de citit. Vreau un site html simplu cu informatii cat mai la obiect. Si neaparat harta cu locatia hotelului plasata cat mai la vedere. Nu ma ajuta nimic ca e la strada Xulescu, numaru Y. Habar n-am io unde e strada Xulescu. Sunt turist si vreau sa ma informez. Nu cunosc orasul. Pune harta de pe google, de pe yahoo, si marcheaza locatia exacta si reperele de prin jur. Innebunesc cand intru pe cate un site si ma invart minute-n sir incercand sa gasesc o harta cu locatia.

Si mai e problema informatiilor. De obicei se trantesc informatii generale. Avem si d-aia, avem si d-aia, avem si d-ailalta. Si prin paranteze se mai pune si cate-o observatie. Adica avem si ceva parcare dar costa. Avem si ceva net, da' si ala costa ceva. Nu mentioneaza si cat. Pai daca tot aveti site pentru hotel nu ar fi cazul sa-i dati clientului cat mai multe informatii si cat mai complete? Nu d-aia l-ati facut? Se pare ca nu. Pai daca nici pe site-ul oficial nu se dau date exacte e clar de ce pe site-urile generaliste de turism apar date ambigue si difera de la un site la altul.

Problema asta e veche. Hotelurile n-au evoluat prea mult in ceea ce priveste internetul. Lasa totul la latitudinea agentiilor de turism si a site-urilor generaliste. Site-ul lor e facut doar pentru imagine si portofoliu. Turistul ramane cu optiunea de a-si pierde timpul cu diverse cautari pentru a gasi prin alte locuri informatii cat de cat complete si relevante. Si probabil se trezeste ca informatiile au fost incorecte/incomplete cand ajunge la receptia hotelului

15 februarie 2009

Pantera mutilata

pink panther 2Daca vreti o comedie ieftina, comerciala si previzibila, Pink Panther 2 (2009) e raspunsul. Daca ati vazut Pink Panther (2006), nu va asteptati la ceva diferit de la actualul. Aceleasi faze comice, acelasi umor, acelasi inspector Clouseau cu felul sau aparte de investigare si acelasi Steve Martin care pare ca nu mai imbatraneste vreodata. S-au schimbat doar actorii secundari. Muza feminina din primul film, Beyonce, a fost inlocuita de vedeta indiana Aishwarya Rai.

Prea multe nu se pot spune despre film. Faze trase de par, exagerari, umor prostesc. Si firul epic este total previzibil. Mai intai il facem cu ou si cu otet pe inspector si apoi renaste din propria cenusa si rezolva cazul. Dar pentru o ora jumate de minima buna dispozitie si cu o dorinta de ras neconditionat puteti incerca filmul. Altfel nu veti pierde nimic. Este exemplul clasic de comedie americana comerciala. 6/10 pentru putinele momente in care am ras. Primul parca a fost mai bun.

Nasterea blogurilor

how blogging was born
Daca tot n-ai nimic de spus, macar sa stie si altii.

Sursa: My[confined]Space

14 februarie 2009

Stiri blitz

Ce mai pot invata elevii la facultate? Ce se raspandeste din ce in ce mai mult in ultimii ani? Pai filmele porno. XXX mai bine spus. Pai atunci hai sa invatam elevii sa le analizeze. Totul doar la o universitate din Taiwan. Ma intreb cum o fi examenu'.

Din LEGO se poate face orice. Am vazut asta cu multe ocazii. Iata cum arata ceremonia de depunere a juramantului a lui Barack Obama in veriunea LEGO.

Cum poti sa devii atractia nr.1 pe plaja? In cazul femeilor e simplu. Jos textila. La barbati poti incerca sa vii beat (nu am spus atractie pozitiva). In acest caz, barbatul a devenit o atractie foarte amuzanta. Si dezorientata.

Una din minunile adancurilor capturata pentru prima data in viata. Cel mai lung peste al oceanelor. Peste 4 metrii in lungime.

A aparut o raza de speranta pentru puratatorii HIV. Un pacient de 42 ani cu HIV si leucemie, nu mai prezinta semne ale virusului HIV in sange dupa un transplant cu celule stem.

Un detinut din Texas ce-si astepta executia s-a gandit ca ar fi bine sa inceapa el procesul de incheiere a conturilor cu lumea actuala. Asa ca si-a scos singurul ochi pe care-l mai avea si l-a mancat. Cred ca nu mai are nevoie de ultima masa.

Bilantul mandatului Bush. E bine ca exista ceva si la realizari.

The F word

Multa lume il foloseste. Multa lume il uraste. Nu e privit cu ochi buni desi are o versatilitate iesita din comun. Si nu are numai conotatii sexuale. Iata ce poate exprima acest minunat cuvant, FUCK.

Neimplinirea vietii

moartea unui comis voiajorMoartea unui comis voiajor. Un spectacol plin de emotie despre neimplinirea vietii. Un spectacol in care multi se pot regasi. Atat in certurile banale dintre fratii Happy si Biff cat si in ruptura comunicativa dintre copil si parinte.

Willy Loman este un comis-voiajor ajuns la varsta senectutii pe care sansele l-au ocolit in viata. A trait o viata decenta, invaluita deseori in iluzii si a ajuns un rebut pentru societate. Isi dorea mai mult ca orice, ca baietii sai sa prinda acea sansa de a izbavi in viata de care el nu a avut parte. Victor Rebengiuc reuseste sa dea viata acestui personaj atat de complex in trairi si in expresivitate.

Linda Loman este sotia lui Willy. Vorba ei molcoma si calculata, calmul ei in orice situatie e apasator si se opune accesurilor de furie ale lui Willy. Mariana Mihut reuseste un rol superb si suficient de inexpresiv fizic cat sa compenseze cu restul personajelor. Ea reprezinta practic elementul de legatura si stabilitate din familie.

Copii Buff si Happy se confrunta fiecare diferit cu neimplinirea. Buff, fratele orgolios dar care n-a reusit sa se adapteze nicaieri si s-a saturat sa traiasca in iluzii si minciuni. Si Happy care se invarte intre femei si o slujba nesemificativa.

Planurile real si imaginar se intersecteaza de multe ori. Discutiile imaginare ale lui Willy cu fratele sau mort Ben intervin de multe ori in cursul actiunii. Totul ca o amintire a sansei ratate de catre Willy de a se realiza in viata si de a fi cineva.

O piesa cu mesaj, cu inclesarea dintre generatii, cu omul ajuns la batranete cu care timpul nu mai are rabdare. O piesa pe care o recomand si pentru a vedea inca odata, daca mai era cazul, de ce ar trebui sa ne bucuram cat mai mult posibil de "dinozaurii" scenei teatrale romanesti.

13 februarie 2009

Lectia de scoala si lectia de viata

Ascultam azi dimineata la Radio Romania (da, mai asculta cineva de la oras si Radio Romania) un interviu cu o fetita de cativa anisori. Si ne spunea micuta cum ca trebuie sa mergi la scoala sa inveti si dupa aceea sa lucrezi. Asta am fost invatati mai toti dintre noi in cei 7 ani d-acasa si mai apoi de catre scoala. Problema e cand scolerul incepe sa se loveasca de viata reala si constata ca nu ala cu carte are parte de respect, o viata linistita si un trai indestulat. Incepe el si vede la teveu analfabeti, unul mai mare ca altul, care se lafaie in masini scumpe, case si femei fara numar. Si atunci incepe sa-si puna intrebari. De ce m-au mintit parintii atatia ani? De ce am mai invatat io atat si am ajuns angajat pe un salariu mizer si am perspectiva unei pensii (daca o apuc) la fel de mizera? Si tot asa.

Mi-am adus atunci aminte de un articol citit cu vreo cateva zile in urma despre lucrurile pe care nu le invatam in scoala. Sistemul de invatamant la noi e rudimentar, invechit si cu multe complexe si prejudecati. Acu nu pot spune ca invataturile celor 7 ani de acasa ar trebui sa te puna fata in fata cu greutatile vietii. Dar scoala ar trebui sa te initieze macar. Nu se intampla asta. Scoala te face un soarece de laborator in care se injecteaza informatie cat mai multa, cat mai diversificata si cat mai prost structurata. Nu se tine cont nici de unicitatea copiilor (nu toti pricep la fel si in general nu toti pricep), nici de evolutia sistemului si a vietii cotidiene (traim intr-o altfel de societate azi decat acu vreo 20 de ani) si nici de evolutia informatiei (ce inveti azi iti va folosi intr-o mica masura peste cativa ani dar poate fi baza).

Scoala ar trebui sa pregateasca copilul pentru viata nu doar din punct de vedere intelectual ci mai ales psihic, emotional si fizic.

Nu te invata valoarea banului. Fie ca vrem fie ca nu, societatea din ziua de azi e condusa de bani. Scoala te invata ca trebuie sa te tii de carte ca sa ajungi sa iti fie bine (a se citi: sa ai bani si o viata indestulata). Proverbele te invata ca banul nu aduce fericirea si ca e ochiul dracului. Asa o fi dar cu siguranta banul intretine fericirea si iti poate aduce linistea zilei de maine. Si banul cam poate controla majoritatea lucrurilor pamantesti (am exclus aici sanatatea si emotiile desi pot fi si acestea indrumate cu niscaiva bani).

Nu te invata sa treci peste esecuri. Nici macar ce sa inveti din ele. Viata e plina de esecuri. Omul invata in general din propria experienta dar o pregatire prealabila ar fi necesara. Pentru ca multi raman craponati in ele. Unii sunt mai labili psihic. Trec greu peste sau deloc. Ajung la depresii, droguri si altele de gen. Si atunci nu le mai ajuta la nimic ca au fost olimpici sau premianti.

Nu te invata nimic despre comunicarea interpersonala. Cu mici exceptii, toata cariera se bazeaza pe comunicarea cu ceilalti. Teamwork-ul, spiritul de echipa, cuvintele alea pompoase trecute in cv. Greu te descurci daca nu comunici si in general nu obtii mare lucru fara o minima stiinta a comunicarii. Nimic nu ti se da pe tava fara sa stii sa ceri, sa obtii. Am avut cu toti o cunostiinta/prieten/coleg care se descurca in orice situatie doar pentru ca stia sa vorbeasca, stia sa comunice, se prindea repede la vorba. Si se va descurca si mai departe in viata pentru ca stie sa ia omul direct si sa-l invarta dupa cum vrea. Si asta chiar cu mult mai putina carte decat altii.

Nu inveti nimic util despre sanatate. Tot ce e anatomie in scoala e o intrare absurda in detalii. Esti pus in fata unei inregi liste de termeni greoi si pe care ii uiti imediat. Plus toate organele omului analizate structural dar nu principial. Le disecam in toate partile dar nu aflam nimic general despre intretinerea lor. Despre igiena, nici atat. Se presupune ca sunt chestii prea de baza pe care trebuie sa le stii din cei 7 ani d-acasa. Nu ti se spune nimic despre importanta unor vizite, nefortate de imprejurari, la doctor. Sau la stomatolog. Niste controale periodice. In general nu ti se spune nimic altceva in afara manualului ala colorat cu multe organe disecate si a programei. In programa in general se craponeaza totul. Daca asa spune programa, asa facem.

Te invata multe chestii total inutile. Si totul doar de dragul de a avea elevul un bagaj de cunostiinte generale cat mai mare. Pe principiul decat sa stie putin dar bine, sa stie multe dar nimic concret. Si materiile se pierd in detalii total inutile copilului mai tarziu. In loc sa fie cursuri facultative sau ore de cunostiinte generale in functie de interesele ulterioare ale elevului, se prefera sistemul invechit in care i se baga toate pe gat si ii se face o varza totala in cap. Cu ce ma ajuta pe mine, electronist, ca a trebuit sa invat subgrupele Carpatilor, clasificarea plantelor sau in ce an a avut loc batalia de la Podul Inalt? Pai cu nimic. Si totul era servit de aceeasi profesori dezinteresati si preocupati doar de cafeaua si tigarea din cancelarie si ca elevul sa ii balmajeasca lectia pe de rost. Nu auzise niciun dinozaur de catedra de creativitate, de incurajarea gandirii libere a elevului. Stiam programul orelor cu precizie. Azi si maine e dictarea, dup-aia e ascultarea. Si cu putin efort anticipam exact si cand ma asculta si daca trebuia sa chiulesc sau nu (pentru ca, bineinteles, nu stiam mereu lectia).

In domeniul electronicii exista legea lui Moore. Ea spune ca numarul de tranzistoare pe cip se dubleaza la fiecare 2 ani. Cu alte cuvinte avansul tehnologic este exponential. Deci ceea ce invata inginerul electronist in facultate ii foloseste doar ca baza, si asta pe termen scurt. Asta pe langa multimea de lucruri total inutile pe care le invata. Bineinteles, totul teoretic. Practica lipseste cu desavarsire sau se face pe niste aparate din preistoria stiintei. Il inveti pe student structura interna a osciloscopului (de parca i-ar folosi la ceva - pentru asta exista fise tehnice si scheme/manuale) si cand ajunge fata-n fata cu unul de generatie recenta habar n-are unde e butonul de pornire.

Nu te invata sa culegi informatia necesara. Se considera ca iti baga scoala pe gat toata informatia care s-a putut inventa. Dar in era asta a internetului, acum cand totul e la un click distanta nu-ti indruma nimeni pasii spre asa ceva. Esti trimis spre bilbioteci, spre carte, in cel mai bun caz. Adica atunci cand ti se raspunde si nu ti se intoarce spatele. Macar de am avea biblioteci. Cartea este vazuta drept simbolul suprem al intelepciunii si al bunastarii.

Nu te invata sa te aperi. Si aici vorbesc la modul cel mai fizic. In comunism nu se punea problema securitatii personale. Dupa cum ziceau batranii, puteai sa lasi un portofel pe strada si-l gaseai tot acolo. In ziua de azi s-au cam schimbat lucrurile. Nu mai esti in siguranta pe nicaieri. Niste minime lectii de autoaparare ar fi absolut necesare. Infractorul, prin natura lui de om in afara legii, poseda ilegal diverse obiecte/arme. Si nu se sfieste sa le foloseasca. Si vorba buna si dojeneala nu ajuta in astfel de situatii. Poti sa sfarsesti rapid intre patru scanduri si atunci nu-ti va mai folosi la nimic cartea, scoala si eductaia pe care ti-au dat-o parintii. Repet, scoala ar trebui sa formeze omul din toate puctele de vedere, nu doar intelectual.

Nu a gandit nimeni un sistem care sa scoata chiar oameni capabili pentru profesia pe care si-o aleg. Totul e o teorie pura si in general inutila. Las-o bai ca merge-asa. Discerne el singur ce-i trebuie si ce nu. Sa-l mai invete si parintii. Si nici nu intereseaza pe cineva sa schimbe. Pentru ca majoritatea celor care ar fi in masura sa schimbe ceva sunt din tagma baietilor care s-au descurcat si fara carte in viata. Avem un exemplu prezidential.

11 februarie 2009

Daca tot e feed, macar sa fie complet

Nu am inteles niciodata care e treaba cu feed-ul partial. Eu sunt fan Google Reader. Am multe feed-uri acolo si citesc noutatile de pe orice site/blog vreau dintr-un singur click. Ce urasc e sa mi se dea doar vreo 2-3 randuri si sa trebuiasca sa intru pe pagina ca sa vad totul. Stiu ca a fost la un moment dat prin blogosfera o discutie aprinsa in jurul subiectului. L-am intrebat odata pe Cabral de ce nu pune un feed complet ca sa pot sa citesc linistit articolele. La servicu, de exemplu, mai sunt filtre pentru diverse cuvinte si mai blocheaza unele site-uri. Mi-a zis ca e ceva cu agregatoarele de trafic. Ma rog, fiecare procedeaza cum crede de cuviinta cu propriul blog.

Totusi, d-aia s-a cam inventat feedul. Sa poata omul citi totul intr-o aplicatie. Nu doar sa ii dai un titlu ca sa stie ca ai scris tu ceva. Sa nu stea sa umble din pagina-n pagina. Daca il intereseaza, are o parere si vrea sa comenteze, cu siguranta o va face. Si, contrar logicii elementare, feedul total a adus o crestere de vizitatori pe site. Cel putin asta au concluzionat bloggerii mai faimosi care au experimentat ambele tipuri de feeduri (se poate considera ca daca omul citeste in feed reader nu mai are motiv sa intre si pe site).

De aceea eu nu mai am in lista de bloguri pe care le citesc frecvent decat 2 bloguri cu feed partial: Cabral si VisUrat. Nu pot spune ca ma incanta feedul lor partial dar calitatea scrierii lor compenseaza. La VisUrat deja e un lant intreg de click-uri pentru citirea unor articole. Asta pentru ca unele se incheie abia in pagina ziarului IasiPlus. Multe din ele recunosc ca refuz sa le mai citesc cand vad ca trebuie sa merg iar in alta pagina.

Restul blogurilor cu feed-uri partiale le am intr-un director in Google Reader si doar spicuiesc din ele rar. Vad ceva interesant, ma uit mai departe. Nu vad, trec rapid peste.

Am vazut in ultimul timp ca unii care aveau feed partial au trecut pe feer complet. Sper ca in curand toate blogurile sa aibe macar posibilitatea de a alege intre un feed partial si total, chiar daca cel partial e default (cum e si dece?).

10 februarie 2009

Iata criza la romani

La sfarsitul saptamanii trecute la Casa Poporului a avut loc Targul National Imobiliar 2009. Pe vremurile astea de criza toata lumea se astepta sa bata vantul printre standuri. Si asa a si fost. Cel putin in primele 2 zile. Ca o minune, sambata si duminica a fost buluc. Sambata era chiar o adevarata sauna inauntru. Nu era loc sa misti un deget. Si organizatorii au fost luati prin surprindere. La fel si duminica. Chiar au ramas fara bilete la intrare. Si, bineinteles, expozantii fara pliante.

Sincer, am fost luaţi prin surprindere de numărul mare de vizitatori, care au luat cu asalt standurile încă de la primele ore expoziţionale. Am rămas astăzi chiar fără bilete, iar expozanţii fără pliante

Am fost si eu duminica pana acolo. Pentru a poza minunatia de coada de la intrare. Pai era ca pe vremea comunismului. Coada la lapte si carne. Iata minunatia:

intrarea la targul national imobiliar
Intrarea era in stanga undeva. Coada se termina ceva mai in spatele multimii din dreapta. Mai bine n-am reusit sa o cuprind. Bineinteles ca si parcarea era plina. Stateau oamenii la coada aia de parca se dadea ceva gratis inauntru. Totul ma face sa cred ca toata criza a insemnat de fapt diminuarea considerabila a consumului si toti au tinut banii inchisi bine la ciorap. Acum dau p-afara si ii roade rau palma, nu se mai pot abtine si trebuie sa cheltuiasca, trebuie sa-si ia ceva, trebuie sa puna banul in valoare.

La sfarsitul acestei saptamani va urma un alt targ imobiliar la Sala Palatului, Condominium pe numele sau. Si asta e cu intrarea libera (la cel de la Casa Poporului lumea s-a bulucit si a dat si cate 5 lei la intrare). Sigur se va repeta buluceala. Se va calca lumea-n picioare.

9 februarie 2009

Fargo reloaded

frozen river 2008Frozen River (2008). Prima oara am auzit de acest film la anuntarea nominalizarilor la Oscar. Ieri am reusit sa-l vad. Actiunea se desfasoara in perioada Craciunului la granita teritoriului indienilor Mohawk dintre New York si Quebec.

Filmul reprezinta lupta unei mame cu 2 copii si parasita de sot pentru supravieturie si pentru un trai mai bun. Nu accepta ca fiul ei de 15 ani sa se lase de scoala si sa-si gaseasca un loc de munca. In incercarea de a-si gasi sotul nimereste in mijlocul unei afaceri ilegale de trafic de persoane peste granita alaturi de o indianca marginalizata de catre comunitatea Mohawk.

Femeia nu este o infractoare, nu are spirit de infractor dar disperarea, necesitatile si dorinta acerba de a asigura un trai mai bun copiilor o fac sa vada in aceasta activitate de tranzit de persoane o sursa de venituri mari si rapide.

Cum era si de asteptat, actiunea se complica si femeia intra in incurcaturi. La fel si fiul ei care nu suporta ideea ca mama lui nu-l lasa sa castige niste bani pentru a ajuta familia.

Punctul forte al filmului este atmosfera. O atmosfera care aduce mult cu cea din Fargo (1996). Coloana sonora lipseste, ceea ce accentueaza trairile si emotiile personajelor intr-o intindere fara viata. Rolul mamei, interpretat de Melissa Leo, merita o nominalizare la Oscar dar atat. Nu o vad castigatoare. Nici in comparatie cu celelalte competitoare din acest an, nici cu Frances McDormand. Film recomandat celor carora le-a placut Fargo. 7.5/10.

8 februarie 2009

Invingerea sistemului

milk 2008Milk (2008). La prima vedere pare un alt film pe un subiect controversat gen Brokeback Mountain (2006). La fel ca si acesta, nu este un film excelent dar este unul important si demn de luat in seama.

Filmul reprezinta o introspectie in viata lui Harvey Milk, primul politician homosexual ales intr-o functie publica importanta in SUA. Totul este prezentat ca un testament al lui Milk avand in vedere ca filmul debuteaza de fapt cu epilogul.

Actiunea pornezste din momentul in care Harvey (intruchipat de un exceptional Sean Penn) il intalneste pe Scott la New York si hotarasc sa porneasca o noua viata la San Francisco. Aici isi deschid un magazin de fotografie si incep sa resimta constrangerile si respingerea pe care societatea americana o manifesta fata de apropierea carnala intre barbati. Treptat insa magazinul devine un centru al miscarii homosexuale, ceea ce ii da lui Milk puterea de a lupta pentru drepturile homosexualilor si de a candida pentru un post public in consiliul local.

Milk apare drept o persoana care nu-si pierde cumpatul si nici simtul umorului chiar in momente grele, atat in viata personala dupa despartirea de Scott (numeroasele conflicte pe care le are cu posesivul si sensibilul sau prieten) cat si in viata publica (dezbaterile cu senatorul Briggs). Avea sa sfarseasca impuscat de catre inadaptatul si nesigurul consilier Dan White (portretizat excelent de catre Josh Brolin). Asta se poate observa si din afisul filmului.

Filmul iese in evidenta prin mesaj si prin rolul interpretat de catre Sean Penn. Tocmai aceasta performanta i-a adus si o binemeritata nominalizare la Oscar cu destul de multe sanse la castig. Totusi a mai avut el o interpretare exceptionala in I Am Sam (2001), poate chiar mai buna decat aceasta deoarece era un rol mai special dar academia americana nu a apreciat prea mult performanta. Si daca ne amintim si ca in cazaul controversatului Brokeback Mountain a fost rasplatit doar regizorul dintre premiile importante desi era considerat favorit la multe categorii.

Una din caracteristicile bune ale filmelor inspirate din fapte reale este ca la sfarsitul filmului se prezinta si evolutia ulterioara a faptelor si personajelor. Ce mi-a placut la acest film e ca au fost prezentate in paralel imagini cu personajele reale si cele care le-au interpretat. 8.5/10.

Ford XXL

ford xxl
Cand ai ditai monstrul, normal ca-l parchezi cum iti vine la volan. Ca doar nu incape pe un loc normal si trebuie admirat de toata lumea. Pe unii se pare ca nu-i loveste criza prea mult.

5 februarie 2009

Cielo tuning

cielo tuning
Varianta romaneasca de tunare a unei masini romanesti. Motorul ajuns pe perfuzie are nevoie de o racire suplimentara.

4 februarie 2009

Ce mai inseamna educatia si cercetarea

Se alege praful si de bruma de cercetare ramasa in tara asta. Citesc azi pe jurnalul.ro despre taierea bugetului (a se citi ingroparea) Institutului de Cercetare de la Magurele.

Eu, prin natura studiilor, am avut ocazia de a vizita ce e p-acolo de mai multe ori. Ce te loveste din exterior e aspectul comunist, invechit si ponosit al cladirilor. Inauntru la fel. Practic banii de la buget sunt folositi pentru a tine in picioare cladirea, pentru a o prezerva si a nu se trezi angajtii cu ea in cap. Plus ca in cladire este aparatura de inalta clasa. Pai doar intr-o camera de 15-17 metri patrati erau echipamente de peste 1 milion euro.

Acei oameni de acolo nu traiesc din salariile mizere primite. In principal isi castiga existenta din proiecte. Daca era sa stea doar in salariul de la stat, erau plecati de mult. Multi stau acolo doar din pasiunea pentru ceea ce fac si pentru acele proiecte. Problema e ca acum, odata cu taierea fondurilor de la buget, nu stiu ce va mai tine cladirea in picioare.

A aparut si un top al universitatilor lumii. Avem si noi una singura in primele 600, Universitatea din Bucuresti. E pe locul 512. Dupa universitati din Pakistan, Iran si alte tari de gen. Asta e nivelul educatiei si cercetarii in Romania. Reliefeaza perfect interesul acordat de autoritati. Pacat de creierele exceptionale pe care le avem. Dar mi se pare deja normal ca alesii sa nu dea doi bani pe aceste domenii. Nu le aduce niciun profit. Cel putin nu imediat. Si nu mai are nimeni rabdare in ziua de azi.

2 februarie 2009

Sa trecem cu vederea cresterea pretului carburantilor

Zilele astea presa e ocupata cu Gorbunov (cazul asasinatului de la o casa de schimb din Brasov), buget si furtul armamentului de la Ciorogarla. Astfel ca stiri mult mai importante si care ne afecteaza pe fiecare mult mai mult decat un asasinat intr-un oras, trec neobservate. Exemplu e o stire care pe Mediafax ocupa un rand. Si asta nu e la subiectele de actualitate din varful paginii. E pe la mijloc, ratacita. Suna in felul urmator:

Petrom a majorat luni, cu nouă bani pe litru, preţul benzinei şi motorinei, ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale ale petrolului, a anunţat compania.

Sa vedem acum si ce ne spune cotatia internationala a barilului de petrol. Si mergem direct la sursa: site-ul OPEC.

petroleum weekly average price
Deci nici urma de vreo crestere recenta. E chiar o stagnare. Si in plus, cotatia actuala este cea a barilului cu vanzare peste 2-3 luni. Deci teoretic actualul pret al carburantilor ar trebui sa reliefeze cotatia internationala de acum 2-3 luni. Care se observa ca e in cadere drastica.

Am mai avut parte de o crestere de preturi la inceputul anului. Atunci motivatia au fost noile accize (care nu puteau fi luate din profitul benzinarilor deci au trebuit luate de la fraieri) si inca una pe la jumatatea lunii. Acolo chiar nu stiu motivatia. Probabil necesitatea unei noi surse de bani lichizi pentru marii smecheri pe perioada asta de criza.

Deci eu am luat Euro4 la sfarsitul anului trecut cu 3.15/l de la Petrom. S-a renuntat apoi la Euro4 (normele europene) si s-a trecut numai la Euro5. Scorul a crescut la 3.28/l. Ieri era 3.36/l. Azi a venit scumpirea. Oare cat e scorul? Toate preturile sunt de la aceeasi benzinarie (care se intampla sa fie cea mai ieftina din cate am gasit eu). Si se poate observa cum aceasta crestere urmareste intocmai cresterea minora pe care petrolul a avut-o in primele 2 saptamani ale anului. Cand a fost vorba de scadere stim cu totii ce s-a intamplat.

E bine ca intre timp noi ne preocupam de un asasinat, de furtul unor arme si de buget. Macar la asta din urma smecherii de la masa rotunda a guvernului au gasit solutie: marime taxele si accizele la fraieri. Duduie economia. Cu Marmosimul (Pogea + Videanu) la conducerea economiei si finantelor tarii nici n-are cum sa fie altfel.